Verdonk zet Iraanse christenen nog niet uit

09-03-2006 15:37 09-03-2006 15:37

DEN HAAG (ANP) - Onder zware druk van de Tweede Kamer heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) besloten tijdelijk geen uitgeprocedeerde Iraanse christenen uit te zetten.

Ze schort de uitzettingen op tot de Kamer heeft gesproken over het nieuwe ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over de actuele situatie in het strengislamitische land.

Verdonk zegde dat donderdagmorgen toe in een spoeddebat over de kwestie dat op verzoek van de ChristenUnie werd gehouden.

Tot nu toe weigerde de VVD-bewindsvrouw een door de Kamer aangenomen motie van die fractie uit te voeren waarin werd gevraagd geen afgewezen Iraanse christenasielzoekers, onder wie tot het christendom bekeerde ex-moslims, terug te sturen naar hun land van herkomst tot ze daar met de Kamer inhoudelijk over heeft gesproken.

De ChristenUnie diende in het spoeddebat opnieuw een soortgelijke motie in, die steun kreeg van vrijwel de hele Kamer. Verdonk zei vervolgens bereid te zijn de uitzetting van de groep op te schorten totdat de Kamer over het ambtsbericht heeft overlegd. Ze hoopt wel dat dat op korte termijn zal gebeuren. Ook zal ze minister Bot (Buitenlandse Zaken) vragen of het mogelijk is de Kamer inzage te geven in de documenten die ten grondslag liggen aan het ambtsbericht over Iran.

Bron: www.refdag.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari