Verkiezingen Egypte ordelijk maar niet volgens de regels

Peter van Dalen Tahrirplein02-12-2011 15:02 02-12-2011 15:02

Europarlementariër Peter van Dalen heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, een verslag verstuurd over zijn bevindingen bij de verkiezingen in Cairo. Van Dalen: ,,De verkiezingen verliepen ordelijk, maar niet volgens de regels. Bij gebrek aan officiële waarnemers heb ik een verslag geschreven voor het Europees Parlement. Voorzitter Buzek kan dit gebruiken voor zijn gesprekken met de Egyptische autoriteiten. Er komen immers nog andere verkiezingsronden en men dient te leren van de bevindingen van deze eerste stemronde.”

In de stemlokalen zijn de verkiezingen naar het oordeel van Van Dalen ordelijk verlopen. Van Dalen: ,,De kiezers kregen de ruimte om hun stem uit te brengen. Onrechtmatig vonden wij het uitdelen van flyers en campagnemateriaal voor alle door ons bezochte stembureaus. Dat was immers expliciet verboden.”

Ronduit storend was dat enkele partijen in de onmiddellijke nabijheid van vijf van de zes bezochte stembureaus kiezers voorzagen van ´stemadvies´. Van Dalen:,, Wij hebben vastgesteld dat partijvertegenwoordigers van de Moslim Broederschap en de Salafisten op deze wijze gewerkt hebben bij vijf van de zes door ons bezochte stembureaus. Dit druist in tegen de checklist van waarnemers van het Carter-instituut.”

EP-voorzitter Buzek uitte afgelopen woensdag tijdens de plenaire vergadering zijn teleurstelling omdat Egypte geen officiële verkiezingswaarnemers wilde toelaten. Daarop zegde Van Dalen toe een verslag te maken. Hij was afgelopen maandag persoonlijk aanwezig bij de verkiezingen in Cairo, samen met Tweede Kamercollege Joel Voordewind, en directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie Gert Jan Segers. 

"foto: Ruben Timman / nowords.nl"

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari