Godsdienstvrijheid moet speerpunt van EU-mensenrechten strategie worden

Tahrirpleindinsdag 13 december 2011 17:13

De EU moet haar mooie woorden over mensenrechten omzetten in daden. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in het debat over mensenrechten in het Europees Parlement in Straatsburg. Van Dalen: ,,Als er één thema is dat in de nieuwe EU-mensenrechten strategie moet worden opgenomen, dan is dat godsdienstvrijheid wereldwijd."

,,Gisteren heeft de Commissie een nieuwe mensenrechtenstrategie aangenomen. Deze strategie kan de verschillende onderdelen van het EU-beleid meer op elkaar aan laten sluiten, bijvoorbeeld handel en mensenrechten", aldus de Europarlementariër. ,,Maar we moeten de mooie woorden nu omzetten in daden."

Godsdienstvrijheid

Van Dalen wil dat godsdienstvrijheid een speerpunt wordt in de nieuwe EU-mensenrechten strategie. ,,In de afgelopen weken was ik in Egypte en Turkije. Twee landen waar de EU nadrukkelijk aanwezig wil zijn, maar die helemaal de verkeerde kant op gaan. In Egypte zag ik hoe Koptische christenen steeds meer vervolgd worden en hoe extremistische partijen via verkiezingen aan de macht dreigen te komen. In Turkije zag ik, hoe het model dat Erdogan zo graag de Arabische landen voorhoudt, fataal is wanneer je christen bent. Christenen worden letterlijk weggepest door te proberen eeuwenoud erfgoed, zoals het klooster Mor Gabriël, van ze af te nemen. De EU kan zich hierbij niet afzijdig houden." 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari