Stop schijnvertoning verkiezing voorzitter EP

zijaanzicht vlaggen tour18-01-2012 10:03 18-01-2012 10:03

Gisteren koos het Europees Parlement de incompetente Martin Schulz als voorzitter. Er waren betere kandidaten, maar van tevoren stond vast dat die het niet zouden worden, door een deal achter gesloten deuren tussen de grote fracties. Dat maakt deze verkiezing een schijnvertoning. Er moet een einde komen aan deze achterkamertjespolitiek door voortaan op transparante wijze de voorzitter te kiezen.

Handjeklap

De termijn van een voorzitter duurt twee en een half jaar, dat is in het Europees Parlement een halve zittingsperiode. Sinds de jaren ’80 spreken de christendemocraten en de socialisten af het voorzitterschap met handjeklap onderling te verdelen. Ze steunen om de beurt elkaars kandidaten, waardoor de verkiezingen nooit een verassing zijn, omdat ze samen een meerderheid in het EP hebben.

Ook deze keer stond de uitkomst vast: Martin Schulz zou de voorzitter worden. Een Duitser die met zijn grote mond absoluut niet de verbinder is die een goede voorzitter moet zijn. Hij heeft de ‘kwaliteit’ binnen de kortste keren vrijwel iedereen de kast op te jagen. De huidige procedure leidt nu niet tot een geschikte voorzitter.

Vooraf bepaalde uitslag

Het is onacceptabel dat de uitslag al vooraf bepaald is. In het vervolg moeten, net zoals bij elke normale verkiezing, de kandidaten ons overtuigen waarom juist zij geschikt zijn. Waarom juist zij het Europees Parlement kunnen vertegenwoordigen namens ons allen. Ze moeten concrete verkiezingsbeloftes doen en inhoudelijk campagne voeren. Dan hebben we wat te kiezen!  Hiermee krijgen we een geschikte kandidaat die de democratie en het aanzien van het EP kan versterken.

In het EP zien we geen gewone verkiezing van de voorzitter, maar een schijnvertoning. We wisten vorige week al wie er als winnaar uit de bus zou komen. Jammer dat juist in het meest democratische orgaan van de EU dit keer op keer vooraf wordt bepaald, waardoor een ongeschikte kanditdaat wordt verkozen. Dat moet anders!

Peter van Dalen, Europarlementarier voor de ChristenUnie

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari