ChristenUnie roept Ashton op EU-vertegenwoordiging te openen in Noord-Irak

23-01-2012 14:35 23-01-2012 14:35

De ChristenUnie wil dat de EU een vertegenwoordiging opent in Noord-Irak. Daartoe heeft Europarlementariër Peter van Dalen de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Lady Catherine Ashton opgeroepen. Van Dalen: ,,Na een relatief rustige periode verslechtert de situatie van de minderheden. Tegelijkertijd zijn er in dit gebied ook economische kansen. Reden genoeg om een EU-vertegenwoordiging te openen.”

Het door de Koerden bestuurde Noord-Irak heeft lange tijd een relatieve veiligheid genoten in vergelijking met de rest van het land. Als gevolg hiervan zijn veel mensen die behoren tot onderdrukte en vervolgde gemeenschappen naar Noord-Irak gevlucht. Bijvoorbeeld ook mensen die behoren tot Chaldese, Assyrische en andere eeuwenoude christelijke gemeenschappen. Van Dalen: ,,Recentelijk is de veiligheidssituatie in Noord-Irak echter verslechterd en zijn er meer aanslagen te betreuren. Ook de christelijke gemeenschappen zijn in toenemende mate doelwit van aanslagen.”

Economische ontwikkeling

Dankzij de relatieve veiligheid van de afgelopen jaren heeft Noord-Irak zich ook economisch goed kunnen ontwikkelen. ,,De groeiende bevolking en economische ontwikkeling maken de regio een interessante handelspartner voor de EU”, aldus de Europarlementariër. ,,Een EU-vertegenwoordiging kan bijdragen aan de stabilisering van de veiligheidssituatie en de ontwikkeling van de regionale economie en de handelsbetrekkingen met de EU. Verschillende EU lidstaten hebben om genoemde redenen al consulaten in Erbil geopend en andere lidstaten overwegen dit te doen. Een vertegenwoordiging kan de EU meer zichtbaarheid kan geven in Irak. Juist ook omdat de EU-vertegenwoordiging in Bagdad als gevolg van de veiligheidssituatie onderbemenst is en maar weinig bewegingsruimte heeft.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari