‘Rosenthal, dring bij Egyptisch parlement aan op recht bekering’

Joel Voordewind in Tweede Kamer2-61003-02-2012 16:41 03-02-2012 16:41

ChristenUnie- Tweede Kamerlid Joël Voordewind wil dat minister Rosenthal bij het nieuwe Egyptische parlement op aandringt het recht op bekering te erkennen. Momenteel is dit onmogelijk. Zo mag men de godsdienst zoals beschreven op het identiteitsbewijs niet wijzigen en zijn huwelijken tussen (ex-)moslims en christenen onmogelijk. Deze, en andere aanbevelingen, doet het Kamerlid in het kader van zijn recent bezoek aan Egypte waarvan hij het reisverslag morgen op de jaarlijkse vriendendag van de ChristenUnie zal presenteren.

Voordewind: ‘De Kopten lijken het slachtoffer te worden van de Arabische lente. Zij worden massaal aangevallen, zelfs met behulp van het leger. Met de verkiezingswinst islamitisch blok, bestaande uit het Moslimbroederschap en de Salafisten, zijn de Kopten er allerminst gerust op dat fundamentele mensenrechten gewaarborgd zullen worden, zo blijkt uit het rapport.

Bovendien pleit Voordewind bij herhaling voor een onafhankelijk onderzoek naar een bomaanslag op een kerk in Alexandrië en naar de zogenaamde Maspero-slachting. Tijdens deze slachting reed het leger met gepantserde voertuigen in op demonstrerende christenen. De ChristenUnie wil daarnaast dat Rosenthal, al dan niet in EU-verband, Egypte gaat bewegen om fundamentele mensenrechten van minderheden, zoals de Kopten, te garanderen. Voordewind: “Het is cruciaal dat Egypte niet enkel lippendienst bewijst aan de bescherming van fundamentele mensenrechten maar eindelijk daad bij woord voegt. Rosenthal mag zich hier echt scherper opstellen”. Voordewind merkt daarbij op dat het leveren van wapens aan Egypte hier haaks op staat: “Mijn aangenomen motie hierover is kraakhelder: geen wapenexport naar Egypte zolang fundamentele mensenrechten in Egypte nog altijd met de voeten getreden worden”. De onrusten van afgelopen week waarbij tientallen mensen omkwamen tijdens voetbalrellen en onlusten op straat maken overigens voor de zoveelste keer duidelijk dat Egypte haar zaakjes niet op orde heeft.

Voordewind wijst tot slot op het belang van onderwijs in Egypte. Volgens de Koptische gemeenschap schenkt het Egyptisch onderwijs geen enkele aandacht aan de positie, en de historische binding, van Kopten binnen Egypte. Hierdoor groeien hele generaties op met het idee dat Kopten geen echte en loyale Egyptenaren zouden zijn. Binnen het EU-associatieverdrag zouden hier heldere en strenge afspraken over gemaakt moeten worden, aldus Voordewind. Het ChristenUnie-Kamerlid zal deze punten komende week tijdens het algemeen overleg over de Arabische regio bij de minister aankaarten.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari