ChristenUnie bezorgd over gewelddadige situatie Nigeria

opwekking_2006_015_kruis_wbf08-02-2012 12:26 08-02-2012 12:26

De EU moet alle mogelijke middelen inzetten om te voorkomen dat Nigeria wegzinkt in een moeras van geweld. Daarop heeft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) aangedrongen in schriftelijke vragen aan de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, Catharine Ashton. Van Dalen: ,,De EU moet meehelpen de corruptie en armoede te bestrijden die jonge jongeren in de armen van de extremisten drijft. Er vallen nu teveel slachtoffers.”

Nigeria wordt geteisterd door geweld. Dat geweld komt mede door de gewelddadige invoering van islamitische wetgeving. Boko Haram wil de strengste vorm van sharia-wetgeving invoeren in Nigeria's noordelijke staten. Van Dalen: ,,Dit zou verschrikkelijk zijn voor de ongeveer 27 miljoen christenen en andere minderheden die in Noord Nigeria wonen, maar ook voor de moslims. Op de ranglijst christenvervolging van de organisatie Open Doors, is Nigeria dit jaar tien plaatsen gestegen, van plaats 23 naar plaats 13. Als het aan de terroristische organisatie Boko Haram ligt, staat Nigeria volgend jaar in de top drie. Ik roep de EU op de Nigeriaanse regering bij te staan om deze terroristische en extremistische dreiging af te slaan. Hiervoor moet Nigeria de haatpredikers weren.”

Gewelddadige invoering

Met name in het noorden van Nigeria heeft de Kerk het zwaar door de invloed van de islam, volgens Open Doors. De gewelddadige invoering van islamitische wetgeving zorgde voor veel aanvallen op christenen. In 2011 werden maandelijks vele christenen gedood bij aanvallen voor Boko Haram. Volgens christenen wijzen deze aanvallen erop dat Boko Haram zijn pogingen verhevigd om de sharia in alle noordelijke staten in te voeren. Islamitische geestelijken blijven de haat van de moslims voeden door haat te prediken. Zodra bekend wordt dat het christendom zich uitbreidt en er moslims tot geloof te komen, reageren moslimextremisten met geweld.

Druk
Jonge christelijke kinderen zijn in Nigeria regelmatig doelwit van ontvoeringen. Christelijke jongens worden in moslimgezinnen geplaatst om hen op te voeden als moslims. Meisjes worden ontvoerd en gedwongen om met moslimmannen te trouwen. De druk op moslimbekeerlingen wordt steeds groter. Familieleden laten de ex-moslim vallen. Deze jonge christenen hebben moeite om te overleven. Veel moslimmannen hebben zich laten scheidden van hun vrouw toen zij zich tot het christendom bekeerde.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari