Nieuwe begroting: geen verkwisting, wel verantwoording uitgaven

Euros15-02-2012 16:31 15-02-2012 16:31

In het debat over de richtsnoeren voor de EU-begroting 2013 gaf Europarlementariër Peter van Dalen aan dat de nieuwe begroting verkwisting moet tegen gaan en dat er een externe evaluatie moet gaan plaatsvinden. Van Dalen: ,, een slager moet z'n eigen vlees niet keuren.”

De EU-lidstaten snijden al jaren fors in de uitgaven, en terecht. Bij de Europese instellingen drong die noodzaak nauwelijks door: zij bleven meer geld vragen én uitgeven. Het rapport VAUGHAN breekt eindelijk met die verkwistende traditie en wil de administratieve uitgaven bevriezen. Bravo, een goed begin! Verkwisting, nee!

Het rapport vraagt om onafhankelijke evaluatie van de begroting door een werkgroep van het Parlement. Dat moeten we niet doen: een slager moet z'n eigen vlees niet keuren. Die evaluatie dient extern uitgevoerd te worden! En moet antwoord geven op de vraag, hoe de Algemene Onkostenvergoeding van de Leden zal worden verantwoord. De schandvlek van het níet-verantwoorden van die enorme uitgaven moet verdwijnen! Verantwoording, ja!

Paragraaf 9 vraagt om een bevriezing van het reisbudget in 2013. Op mijn initiatief werd een deel van het reisbudget voor 2012 in reserve gezet. Ik zie uit naar het rapport van de secretaris-generaal dat binnenkort openbaar wordt, hoe met die bevriezing zal worden omgesprongen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari