EP: schonere scheepsbrandstof verplicht in EU vanaf 2015

containerschip16-02-2012 11:33 16-02-2012 11:33

Vandaag is mede op voorstel van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) een amendement aangenomen om de nieuwe regels voor het zwavelgehalte in scheepsbrandstof te laten gelden voor alle wateren die bij de EU landen horen. In Straatsburg stemde de milieucommissie van het Europees Parlement voor een voorstel om de zwavelnorm voor zeeschepen te verlagen. De lagere zwavelnorm zou oorspronkelijk alleen gelden in de Noordzee, het Kanaal en de Baltische Zee. Van Dalen: ,,Dankzij het wijzigingsvoorstel kun je vanaf 2015 zowel Rotterdam als Marseille niet meer bereiken zonder groene, zwavelarme brandstof te gebruiken. Dat is in het belang van alle Europese inwoners van kustgebieden."

Volgens Van Dalen is dit ook eerlijker. Havens die niet aan de Noordzee, het Kanaal en de Baltische Zee liggen, zouden in het oorspronkelijke voorstel profiteren van de maatregel, omdat de oude, vervuilende brandstof goedkoper is dan de nieuwe, schone brandstof. ,,Dat zou de wereld op zijn kop zijn: daar hebben wij nu een stokje voor gestoken. De EU moet schone zeescheepvaart overal bevorderen en niet de vervuilende”, aldus de Europarlementariër.

Schone lucht

Elke sector van transport moet blijven innoveren en milieuvriendelijker worden. Het zeevervoer heeft nog een flinke inhaalslag te maken. De Internationale Maritieme Organisatie heeft jarenlang weinig gedaan om de schadelijke uitstoot van het zeevervoer te verminderen. Van Dalen: ,,Nu heeft de IMO eindelijk een maatregel genomen waardoor het vervoer over de zee schoner wordt. Ik ben blij met deze eerste stap. Nu moet die maatregel vlug ingaan en niet worden uitgesteld, wat verschillende vervoersorganisaties willen.”

Door het verlagen van de zwaveluitstoot door schepen wordt de lucht in kustgebieden en op zee een stuk schoner. Dat is goed nieuws voor de mensen die in de kustgebieden wonen en zeker ook voor het milieu. Zwavel zorgt bijvoorbeeld voor zure regen. De Europese Commissie heeft uitgerekend dat met de voorgestelde maatregel tot 2020 maar liefst zeventienduizend voortijdige sterfgevallen worden voorkomen in de EU.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari