Egypte in de greep van Arabische winter

21516-02-2012 11:47 16-02-2012 11:47

Egypte is in de greep van de Arabische winter. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in Straatsburg in het debat over mensenrechten in Egypte. Van Dalen: ,,De Arabische lente duurde kort en is overgegaan in de winter. Er zijn zo veel plaatsen waar het geweld overheerst en het recht het verliest. Ik roep de Egyptische autoriteiten en het pas gekozen Egyptische parlement op, steun uit Europa te gebruiken.”

Van Dalen roept de Egyptische autoriteiten en het pasgekozen Egyptische parlement op, steun uit Europa te gebruiken. ,,Laat waarnemers toe bij de aankomende presidentsverkiezingen. Laat hulporganisaties toe die willen helpen met landbouwprojecten en opbouw van de democratie.”

Geweld

Buitenlandcoördinator Ashton moet de Egyptische machthebbers duidelijk maken dat Europa hecht aan
godsdienstvrijheid en mensenrechten. Van Dalen: ,,Europa biedt honderden miljoenen euro's hulp. We moeten niet bang zijn dat als drukmiddel te gebruiken.”

De extreme salafisten zijn de 2e grote partij in het land geworden en hebben een spil-positie in de samenleving. De eerbied voor het recht is niet gegroeid volgens de Europarlementariër. ,,Er zijn zo veel plaatsen waar het geweld overheerst en het recht het verliest: Alexandrië waar vorig jaar vele Kopten werden gedood; Caïro waar afgelopen mei doden vielen bij de brandstichting van een kerk en Al Hammadi waar het vrede lijkt maar waar Kopten dagelijks onderdrukt worden.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari