Samenvoeging rijbewijs en chauffeurspas wegvervoer slecht idee

29-02-2012 15:17 29-02-2012 15:17

Europarlementariër Peter van Dalen is tegen het plan van de Europese Commissie om het rijbewijs en de chauffeurspas van vrachtwagenchauffeurs samen te voegen. Hij kondigde vandaag in de Transportcommissie aan met een voorstel te komen om dit plan ongedaan te maken. De Europese Commissie verklaarde vanochtend in een eerste reactie op de plannen van Van Dalen dat zij toch nog eens gaat studeren op de gevolgen van het samenvoegen van de chauffeurspas en het rijbewijs. Van Dalen: ,,Samenvoeging is een onverstandig idee. Het doel, manipulatie van de chauffeurspas tegengaan, wordt wel bereikt door correcte handhaving van de rij- en rusttijden in Europa.”

Volgens de Commissie zijn chauffeurs minder geneigd met hun chauffeurspas, waarmee de rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs worden gecontroleerd, te knoeien als daar een officieel document als het rijbewijs aan gekoppeld is.Volgens Van Dalen is de gebrekkige en discriminerende handhaving van de rij- en rusttijdenwetgeving in Europa echter de echte oorzaak van fraude met de pas. ,,Chauffeurs manipuleren hun chauffeurspas niet omdat het zo makkelijk is, maar omdat zij als opgejaagd wild over de Europese wegen rijden. Handhavinginstanties in België, Frankrijk, Italië en Spanje lijken er een sport van te maken om buitenlandse vrachtwagenchauffeurs zo hoog mogelijke boetes op te leggen. Niet verwonderlijk dat chauffeurs alles in het werk stellen om aan die torenhoge boetes te ontkomen. Als de Commissie fraude met de chauffeurspas tegen wil gaan moet zij er voor zorgen dat de handhaving van de rij- en rusttijden eerlijk, redelijk en niet-discriminerend plaatsvindt.”

Privacy

Door het samenvoegen van de chauffeurspas en het rijbewijs kan iemand die het rijbewijs van een vrachtwagenchauffeur controleert precies zien wanneer de chauffeur ergens is geweest met zijn vrachtwagen. Van Dalen: ,,Integratie van de twee kaarten zorgt ervoor dat degene die de rij- en rusttijden van de chauffeur controleert toegang tot allerlei extra informatie krijgt, wat niet wenselijk is. De European Data Protection Supervisor constateert terecht dat het samenvoegen van deze twee documenten met totaal verschillende doeleinden onwenselijk is. =De privacy van de vrachtwagenchauffeur wordt door deze maatregel geschonden.”

Wanneer een chauffeur een ernstige overtreding van de rij- en rusttijden begaat, kan de chauffeurspas in beslag worden genomen. Van Dalen: ,,Zonder chauffeurspas kan de vrachtwagenchauffeur niet verder rijden. Als een gecombineerde pas wordt ingenomen betekent dit dat een vrachtwagenchauffeur ook privé geen auto mag rijden. Dat is een onnodig zware straf voor een vrachtwagenchauffeur. Zeker als je bedenkt dat het meer dan een maand kost voordat een land als Italië een ingenomen Nederlandse chauffeurspas terugstuurt.” De Europese Commissie gaf Van Dalen hierin vanochtend gelijk. Volgens haar is het onwenselijk dat chauffeurs die beroepsmatig een overtreding begaan, vervolgens in hun eigen tijd ook niet meer in hun eigen auto mogen rijden. Daarom zal de Commissie nog eens nauwkeurig naar dit probleem kijken.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari