ChristenUnie: meer ruimte voor innovatieve vistechnieken in Europa

urker_kotters_7.jpg08-03-2012 17:49 08-03-2012 17:49

Europa moet de mogelijkheden voor elektrisch vissen met de pulskor zo snel als mogelijk is uitbreiden. Dat stelde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens zijn werkbezoek aan Urk vandaag. Van Dalen bracht samen met zijn Schotse collega en fractiegenoot Struan Stevenson een bezoek aan het vissersdorp om te praten over de aanstaande hervorming van het Europese visserijbeleid. Van Dalen: ,,De visserijsector moet verduurzamen. Pulskor-visserij past hierbij, omdat deze innovatieve vorm van vissen zorgt voor minder brandstofverbruik, minder bijvangst, minder bodemschade en meer opbrengst.”

Peter van Dalen wil meer aandacht voor duurzame en innovatieve vangstmethoden zoals de pulskor. ,,Bij deze manier van vissen worden de vissen opgeschrikt van de bodem door lichte stroomstoten. Dit is een innovatieve en duurzame manier van vissen omdat het brandstofgebruik bij vissen met de pulskor 20 tot 40% lager ligt. Andere voordelen zijn een geringe verstoring van de bodem, minder bijvangst en een grotere opbrengst“, aldus de Europarlementariër.

Momenteel geldt een verbod op elektrisch vissen. Hier is een tijdelijke uitzondering op gemaakt. Voor de Noordzee is het toegestaan dat 5% van de boomkorvloot in de Noordzee mag vissen met elektriciteit. Van Dalen: ,,Deze uitzondering is veel te beperkt en moet snel worden uitgebreid. Deze nieuwe techniek moet volledig worden toegestaan. Ik heb hiervoor amendementen ingediend waarover het Europees Parlement binnenkort stemt.”

Werkbezoek

Van Dalen had zijn collega en fractiegenoot Struan Stevenson meegenomen op werkbezoek. Van Dalen: ,,Stevenson is een van de sleutelfiguren op visserijgebied binnen het Europees Parlement. Als vice-voorzitter van de visserijcommissie is hij direct betrokken bij de onderhandelingen over het nieuwe Europese visserijbeleid. Ik heb Stevenson meegenomen naar Urk, zodat hij van de vissers zelf kon horen wat de nieuwe plannen voor hen en de sector gaan betekenen.”

Tijdens het werkbezoek is afgesproken dat Peter van Dalen en Struan Stevenson op 17 april in Straatsburg gastheren zijn voor een delegatie uit Urk. Het doel van deze bijeenkomst is dat Urk aan de leden van de Visserijcommissie en andere belangstellende Europarlementariërs de plannen voor een toekomstbestendig visserijbeleid  uiteenzet.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari