Emissiehandelssysteem moet snel worden gerepareerd

ozonlaag aarde wolken15-03-2012 12:20 15-03-2012 12:20

Europarlementariër Peter van Dalen heeft de Europese Commissie opgeroepen om het emissiehandelssysteem te verbeteren. Dat is nodig als we de Europese economie op termijn concurrerend willen houden en tegelijkertijd aan de klimaatdoelstellingen willen voldoen. Peter van Dalen: ,,Een goedwerkend emissiehandelssysteem is essentieel om een duurzame concurrerende economie bereiken. De emissiehandel (ETS), staat echter zwaar onder druk door de economische crisis. Daarom moet de balans snel worden bijgesteld door emissierechten in reserve te houden.”, aldus Van Dalen naar aanleiding van de stemming in Straatsburg over de Routekaart naar een concurrerende en koolstofarme economie in 2050.

Bij emissiehandel worden emissierechten, eenheden die een vaste hoeveelheid uitstoot schadelijke gassen vertegenwoordigen, verhandeld. Door deze uitstoot uit te drukken in verhandelbare eenheden, kunnen bedrijven een investeringsafweging maken om wel of niet minder uitstoot te produceren. Daardoor vragen ze zich steeds af: gaan we investeren in schonere technologie of rechten bijkopen?

Overschot

De hoge prijs van de ETS rechten moet de industrie stimuleren om investeringen te bevorderen die de CO2-uitstoot tegen zo laag mogelijke kosten kunnen verminderen.. Van Dalen: ,,Momenteel is er echter een overschot aan emissierechten, waardoor de prijs zo laag is dat deze weinig of geen invloed heeft op de investeringen. Het is dus zaak het mechanisme te repareren, want het is onwaarschijnlijk dat de prijzen weer zullen stijgen tot het niveau dat de wetgever voor ogen had.”

Er is haast bij geboden want de derde fase van het ETS start al op 1 januari 2013. ,,We moeten snel bijsturen door een aanzienlijke hoeveelheid emissierechten te reserveren, waardoor we opnieuw schaarste creëren. Alleen hierdoor kan de oorspronkelijke doelstelling om investeringen in koolstofarme technologieën  te stimuleren worden gehaald.  Een gebrek aan stimulansen voor schonere investeringen  zal de EU benadelen ten opzichte van haar concurrenten”,  aldus de Europarlementariër. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari