ChristenUnie pleit voor stevigere aanpak piraterij door EU-landen

containerschip15-03-2012 08:55 15-03-2012 08:55

Europarlementariër Peter van Dalen wil dat de Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken stevige afspraken maken voor een gezamenlijke intensieve aanpak van piraterij. ,,Piraterij is een groeiend probleem dat landen niet individueel kunnen aanpakken. De EU-landen moeten samen gegijzelde zeelieden bevrijden en afspraken maken over afdoende beveiliging van schepen", aldus Van Dalen tijdens een debat in het Europees Parlement in Straatsburg.

Sinds 2009, het jaar waarin dit Parlement om actie vroeg tegen de piraterij, zijn de problemen alleen maar toegenomen, aldus Van Dalen. ,,Méér schepen zijn gekaapt, méér zeelieden gegijzeld en het ´werkgebied` van de piraten is vergroot. Ook is de prijs die betaald wordt in mensenlevens en losgeld gestegen. Honderden zeevarenden worden momenteel in kampen in Somalië vastgehouden onder mensonterende omstandigheden."                           

Samenwerking

Volgens Van Dalen kunnen de ministers van Buitenlandse Zaken op verschillende gebieden samenwerken. ,,EU-Lidstaten moeten alle mogelijke middelen inzetten om de gevangen zeelieden te bevrijden en piratenkampen te vernietigen. Ook moeten alle EU-Lidstaten instemmen met de inzet van gecertificeerde, gewapende beveiligers aan boord. Nu mag een schip uit het ene land wél, uit een ander EU-land geen beveiligers aan boord hebben. Aangezien piraten professioneel opereren en precies weten onder welke vlag ieder schip vaart, lopen schepen zonder beveiligers een extra risico te worden aangevallen door piraten."

Van Dalen is blij dat de Commissie in het debat aangaf dat de beveiliging aan boord geregeld moet worden. ,,Lidstaten moeten serieus de mogelijkheden overwegen om gewapende beveiligers in te zetten”, aldus Commissaris Piebalgs. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari