EU moet meer aandacht schenken aan bedreigde minderheden in Turkije

EU Turkey and the Arameans 05728-03-2012 16:28 28-03-2012 16:28

Europarlementariër Peter van Dalen wil dat er een einde komt aan de achterstelling van Arameeërs in Turkije. ,,Ik roep de EU op om meer aandacht te schenken aan de discriminatie van minderheden in Turkije”, aldus Van Dalen tijdens een door hem georganiseerde bijeenkomst in Brussel met de Aartsbisschop van Adiyaman. Hij organiseerde deze bijeenkomst samen met zijn Duitse christendemocratische collega Sommer.

Van Dalen had Zijne Excellentie Melki Ürek, Aartsbisschop van Adiyaman, uitgenodigd om meer te vertellen over de problemen waar het Aramese volk en kloosters tegenaan lopen. Arameeërs worden niet erkend als minderheid in Turkije. Van Dalen: ,,De winst van de bijeenkomst is dat leden van het Europees Parlement zich bewust geworden zijn van de discriminatie van minderheden in Turkije, zoals de Arameeërs. Hiervoor moet meer aandacht komen in de dialoog met Turkije.”

De voorzitter van de World Council of Arameans (Syriacs), Johny Messo, riep Turkije op om de Arameeërs officieel te erkennen als meerderheid en structureel te investeren in de opbouw van leefgebieden van Arameeërs. ,,Turkije geeft zelfs de Palestijnen steun, het is vreemd als ze dan een eigen minderheid niet willen ondersteunen.”

Mor Gabriel

De Aartsbisschop stond ook stil bij de landonteigening waar kloosters mee te maken hebben. Donderdag wordt in het Europees Parlement gestemd over het voortgangsverslag over Turkije. Van Dalen heeft ervoor gezorgd dat er expliciet aandacht wordt geschonken aan het klooster Mor Gabriel. Dit klooster werd opgericht in 397 na Christus. In het verslag wordt nu vermeld dat dit klooster in zijn geheel beschermd moet worden en er geen sprake mag zijn van landonteigening. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari