ChristenUnie bezorgd over vermenging van nationalisme en schaduwkanten islam in Turkije

turkije eu29-03-2012 09:36 29-03-2012 09:36

Europarlementariër Peter van Dalen signaleert dat Turks nationalisme zich steeds meer vermengt met de schaduwkanten van de islam. ,,Dat is de gevaarlijke cocktail. Turkije bij de EU halen zou een fout van historische proporties zijn”, aldus Van Dalen tijdens het debat over het voortgangsverslag Turkije in het Europees Parlement in Brussel.

Turks nationalisme vermengt zich steeds meer met de schaduwkanten van de islam, aldus de Europarlementariër. ,,De film ‘Fetih 1453’ is populair en breekt in Turkije alle records. De film over de verovering van Constantinopel kent nationalistische maar ook duistere kanten. NRC Handelsblad tekende op uit de mond van een filmbezoeker: ‘jammer dat in 1453 niet meteen alle christenen zijn uitgemoord, dan hadden we er geen last meer van.’”

Erdogan

Van Dalen beziet met zorg de koers van de regering Erdohan. ,,Die wordt steeds inniger met Hamas. En Erdohan toont zich de grote leider van de zogenaamde Arabische Lente. Een lente die in Egypte inmiddels heeft geleid tot uitzetting van de Israëlische ambassadeur.”

Volgens Van Dalen is het evenmin toeval dat sinds het jaar 2008 vele processen zijn begonnen tegen het grondbezit van Aramese kloosters. ,,Vanaf 2008 namelijk zit Erdohan stevig in het zadel en is de islamitische AKpartij begonnen z'n machtsbasis te verstevigen. Onder andere door deze rechtszaken. Dat is de gevaarlijke cocktail van Turks nationalisme en de duistere kanten van de islam. Turkije bij de EU halen zou een fout van historische proporties zijn!” Van Dalen vindt een EU-Nabuurschapsrelatie met Turkije voldoende. ,,De EU en Turkije kunnen dan goed samenwerken zonder dat Turkije, dat geen Europees land is, EU-lid wordt."

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari