ChristenUnie bezorgd over corruptie aan grenzen Roemenie

Roemenie04-04-2012 08:02 04-04-2012 08:02

Europarlementariër Peter van Dalen wil dat de Europese Commissie actie onderneemt om de corruptie bij de Roemeense douaneautoriteiten terug te dringen. Hij heeft hierover vragen gesteld aan de Commissie, naar aanleiding van een reportage die is uitgezonden op de Roemeense televisie. ,, De corruptie aan de grenzen in Roemenië gaat ondanks alle beloften gewoon door. Het land is duidelijk nog niet klaar voor toetreding tot de Schengenzone.”, aldus Van Dalen.

Op 1 april 2012 is op de Roemeense tv-zender Antena 3 een reportage uitgezonden, getiteld România vămuită, over corruptie bij de Roemeense grensbewaking. Van Dalen: ,,In de reportage wordt een schokkend beeld geschetst van een welig tierende corruptie die wordt gestimuleerd en aangestuurd door hoge douane- en politiefunctionarissen. Ondanks alle beloftes van de Roemeense autoriteiten om de buitengrenzen van het land beter te bewaken lijkt er in de afgelopen jaren geen verbetering te zijn opgetreden.” De Europarlementariër wil dat de Nederlandse regering, ondanks druk vanuit Europa, vasthoudt aan haar standpunt dat Roemenië en Bulgarije nog niet klaar zijn voor Schengen.

Corruptie bestrijden

De Europarlementariër wil van de Commissie weten of zij vindt dat de Roemeense douaneautoriteiten voldoende ondernemen om corruptie op alle niveaus, zowel bij de grensovergangen, als het hoger management, aan te pakken. ,,Zo nee, dan wil ik dat de Commissie samen met de lidstaten actie onderneemt om corruptie bij de Roemeense douaneautoriteiten terug te dringen.”

Tot nu toe wordt grensbewaking vanuit Europa heel technisch benaderd volgens Van Dalen. ,,Als er maar moderne camera's zijn geïnstalleerd zouden landen wel klaar zijn voor deelname aan de Schengen zone. Ik neem aan dat de Commissie zo langzamerhand mijn mening deelt dat corruptie, georganiseerde misdaad en kwaliteit en onafhankelijkheid van justitie onlosmakelijk verbonden zijn met de kwaliteit van de grensbewaking. Dit kan niet los kunnen worden gezien van de vraag of Roemenië klaar is voor toetreding tot het Schengen-gebied van vrij verkeer van personen en goederen.”


« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari