EP: godsdienstvrijheid speerpunt van EU-mensenrechtenstrategie

opwekking_2006_015_kruis_wbf18-04-2012 12:58 18-04-2012 12:58

Europarlementariër Peter van Dalen is verheugd dat voorstellen van hem zijn aangenomen om godsdienstvrijheid beter te verankeren in het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie. ,,Als er één thema is dat in de nieuwe EU-mensenrechtenstrategie moet worden opgenomen, dan is dat godsdienstvrijheid wereldwijd. Het is winst dat de EU zich inzet voor de verwezenlijking van godsdienstvrijheid in alle delen van de wereld ", aldus Van Dalen in Straatsburg na de stemming over het jaarverslag over de mensenrechten in de wereld en het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie.

Het Europees Parlement besloot onder meer dat de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) een afdeling moet opzetten die het speerpunt godsdienstvrijheid in alle geografische directoraten en eenheden moet integreren. Van Dalen: ,,De positie van christenen wereldwijd verslechtert. Dat zien we concreet terug in landen als Egypte en Irak. De EU moet zich inspannen voor mensen die vervolgd worden om hun geloof.”

In het aangenomen jaarverslag over mensenrechten roept het Europees Parlement de Europese diplomatieke dienst en andere EU-instellingen op om onaanvaardbare praktijken zoals gedwongen bekeringen en de criminalisering en bestraffing van gevallen van bekeringen te bestrijden, door druk uit te oefenen op landen die nog steeds zulke praktijken uitoefenen, zoals Pakistan, Iran en Saoedi-Arabië. Ook roept het Europees Parlement op tot een krachtige houding tegen het gebruik van blasfemiewetten als instrument om religieuze minderheden te vervolgen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari