Analyses verkiezingsuitslagen

22-03-2006 16:48 22-03-2006 16:48

Winst!

42 zetels méér na gemeenteraadsverkiezingen

Op 7 maart won de ChristenUnie bij de gemeenteraadsverkiezingen. In totaal was er een groei in ChristenUnie-raadszetels van 42 zetels. In dit artikel analyses van en reacties op de uitslagen.

Eerste indruk
Zelfstandige SGP-fracties haalden 185 zetels (8 zetels verlies).
ChristenUnie+SGP samenwerkingsgemeenten (ChristenUnie- én SGP-mensen) 108 zetels (incl Waddinxveen) (3 zetels winst).
ChristenUnie zelfstandig 352 zetels (42 zetels winst = groei van ruim 12%)

ChristenUnie en SGP bij elkaar opgeteld hebben nu 645 zetels (groei van 10%).

Eerste zetel
In vier plaatsen deed de ChristenUnie voor het allereerst mee aan de verkiezingen. In Amstelveen, Bussum en Nijefurd lukte het om een zetel te bemachtigen. In Schiedam niet.
In negen gemeenten probeerde de ChristenUnie voor de tweede of zoveelste keer een zetel in de wacht te slepen. In Alkmaar, Eindhoven, Menterwolde, Midden-Drenthe en Wymbritseradiel lukte het deze keer! Voor de gemeenteraad van Amsterdam en Voorst en voor twee deelraden in Rotterdam (Noord en Hilligersberg Schiebroek) lukte het helaas niet.

Grootste, meeste
De winst was het grootst in Delfzijl. Daar groeide de ChristenUnie van 1 naar 4 zetels.
In de Noordoostpolder en Waalwijk wonnen we 2 zetels. In 49 gemeenten wonnen we één zetel.
In 137 plaatsen bleven we op hetzelfde aantal zetels staan.
In 14 plaatsen verloren we helaas één zetel.

Top winst lokale percentage   Top verlies lokale percentage  
(10x boven 4%)   (9x boven 2%)  
       
Delfzijl +11,3 (van 6,4 naar 17,7% van de stemmen!) Rotterdam Charlois -3,8
Urk +7,9 Wierden -3,6
Aalburg +7,3 Noordwijk -2,9
Nijefurd +6,8 Steenbergen -2,8
Oostflakkee +5,8 Twenterand -2,8
Bussum +4,7 Liesveld -2,7
Noordoostpolder +4,7 Westland -2,6
Winsum +4,7 Barendrecht -2,3
Ouderkerk +4,5 Werkendam -2,3
Waalwijk +4,2    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top winst aantal stemmen   Top verlies aantal stemmen  
(13x boven 700)   (11x boven 200)  
Utrecht 1649 (van 1 naar 2 zetels) Liesveld -1135
Ede 1636 Rotterdam Charlois -823
Leiden 1396 (van 1 naar 2 zetels) Wierden -490
Amstelveen 1191 (eerste zetel) Rotterdam -462
Apeldoorn 1153 (van 2 naar 3 zetels) Rotterdam-IJsselmonde -388
Amersfoort 992 Westland -384
Delfzijl 970 (van 1 naar 4 zetels) Rotterdam Prins Alexander -318
's-Gravenhage 963 Noordwijk -295
Noordoostpolder 852 (van 3 naar 5 zetels) Werkendam -288
Waalwijk 747 (van 1 naar 3 zetels) Steenbergen -271
Urk 724 (van 5 naar 6 zetels) Baarn -241
Amsterdam 714 (toch niet eerste zetel)

Arnhem 704    

Toppers percentage groei aantal stemmen Toppers percentage verlies aantal stemmen
Behalve reeds genoemde winnaars zijn nog opvallend: Naast de bovenstaande verliezers zitten alleen Gaasterlân-Sleat, Woudenberg, Oudewater en Moerdijk nog boven de -10%.
Oud-Beijerland +58,4% (van 1 naar 2 zetels)                                                         
IJsselstein +55,4%    
Midden-Drenthe +51,5% (eerste zetel!)    
Albrandswaard +51,3%    

De ChristenUnie is voor het eerst de grootste partij geworden in Urk, Kampen, Zwartewaterland en Veenendaal. We zijn de grootste gebleven in Oldebroek en Bunschoten.

Inspanningen beloond
Afgelopen maanden hielden een aantal aankomende raadsleden u via HandSchrift op de hoogte van het wel en wee van hun vereniging bij de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Nu vertellen ze wat al hun inspanningen hebben opgeleverd.

* Rene Wallenburg in Bussum * heeft met zijn opvallende campagne met stofzuigers in de binnenstad een signaal afgegeven aan andere mensen die denken dat het kansloos is om voor een raadszetel te gaan in een dorp waar al jarenlang dezelfde partijen regeren. Door een goede focus, bidden en werken is het aantal stemmen namelijk verdriedubbeld en mag hij nu namens ChristenUnie verantwoorde politiek waarmaken

Lijsttrekker * Ko Jansen (Eindhoven) * is erg dankbaar dat na vier keer teleurstelling het nu toch gelukt is. Met Gods zegen heeft ChristenUnie Eindhoven niet meer en niet minder dan de benodigde 1747 stemmen voor een zetel binnen weten te halen. Overtuigd van het feit dat ze vanuit liefde een boodschap voor de hele stad hebben en met een stuk brutaliteit hebben ze campagne voor de ChristenUnie gevoerd. Met deelname aan een zogeheten rap battle en op een zondag onderbouwd pleidooi voor de zondagsrust hebben ze het beeld van oubolligheid weten te doorbreken.

Volgens voorzitter * Gert-Jan Geels (Baarn) * is het christelijk deel van de Baarnse bevolking behoorlijk op de proef gesteld. Het was moeilijk om een kandidaat voor op de lijst te vinden en toen het een vrouw bleek kwam er noodgedwongen een lijstontbinding met de SGP. “Met een nieuw gezicht aan het roer en een vernieuwde steunfractie zullen we ons in de komende periode als ChristenUnie sterk gaan maken voor een sociaal en rechtvaardig Baarn, waarin we zonder terughoudendheid het woord zullen voeren en het Woord zullen laten klinken”

* Harro Jansen (Gouda) * is gepast blij, omdat de christelijke partijen in het geheel er op achteruit zijn gegaan. Zij zijn echter zelf na lijstontbinding met de SGP van twee naar drie zetels gegaan. Het is nu voor het eerst in de geschiedenis dat er een vrouw namens de ChristenUnie in de Goudse raad mag spreken!

* Zuidhorn * wil alleen als team genoemd worden, want zij dankt het succes van de vierde zetel aan de medewerking van tientallen enthousiaste vrijwilligers. Dankzij hun inzet hebben ze aandacht en betrokkenheid van de kiezers bereikt. Jongeren die afgelopen vier jaar 18 zijn geworden zijn persoonlijk benaderd met een oproep om te gaan stemmen. Voor vrouwen is er een congres samen met Inclusief georganiseerd. Er is veel gefolderd en in de campagne zijn meerdere kerkelijke gemeentes van Zuidhorn betrokken geweest. De ChristenUnie heeft nu net als CDA en PvdA vier zetels en stort zich in de collegeonderhandelingen.

* Linda Horst (Nijkerk) * is met haar 22 jaar de jongste vrouw op de Nijkerkse lijst. Ze passeerde met voorkeursstemmen diverse plaatsgenoten en eindigt nu op 2 (vanaf 9). Naast haar vader (lijsttrekker Hans ?Horst). Horst jr. wil de WMO aanpakken en de schuldhulpverlening. “In januari heb ik een jongerenavond georganiseerd, ik ben een makkelijk aanspreekpunt voor jongeren. Maar dat ik nu op 2 sta, dat is echt een onverwachte knaller.”

* Jacqueline Koops-Scheele (Amstelveen) * blies nieuw leven in haar kiesvereniging. Niet zonder succes: na dertig jaar heeft de ChristenUnie weer een zetel. Koops en de nummers 2 en 3 (ook vrouwen) gaan hard aan de slag om, in dit voormalig VVD-bolwerk, de kilometerheffing, de groene polder en gesubsidieerde arbeidsplaatsen op de agenda te zetten. De sociaal zwakkeren hebben haar hart: ”Ze moeten vanachter de geraniums zonder daarbij de huidige ondernemers het brood uit de mond te stoten.”

* Evert Sneep (Alphen aan den Rijn)*. “Vier jaar geleden haalden we 1873 stemmen (2 zetels). We hebben als raadsleden én wethouder, vier jaar hard gewerkt. Dit heeft ons nu 2466 stemmen opgeleverd: 3 volle zetels!”

* Gerrit Jan Steenbergen (Delfzijl)*
Na bijna 25 jaar één zetel in de raad van Delfzijl te hebben gehad is de ChristenUnie in de nieuwe raad vertegenwoordigd met vier zetels! Vanwege allerlei bestuurlijke verwikkelingen hebben de burgers van Delfzijl geprotesteerd, deels door massaal blanco te stemmen, deels door op de nog enige in Delfzijl betrouwbare partij, de ChristenUnie, te stemmen. Daardoor is de ChristenUnie nu de tweede partij.
Daarnaast is de samenstelling van de fractie opmerkelijk. De gemiddelde leeftijd is nog geen 33 jaar, maar toch heeft de fractie 19 jaar ervaring! Het jongste raadslid, tevens een van de weinige vrouwen in de raad, Annemiek Wagenaar, is 23. Voorzover het tegendeel niet is bewezen en de 1-mans/vrouws fracties niet worden meegerekend durft de fractie van de ChristenUnie Delfzijl de stelling aan de jongste ChristenUnie fractie van Nederland te zijn!
     Natuurlijk brengt zo'n zetelexplosie de nodige aandacht van de regionale en landelijke pers met zich mee. Daarnaast drukt er een zware verantwoordelijkheid op de fractie en het bestuur vanwege de komende coalitievorming. De afgelopen hectische dagen schoot mij dan ook telkens het navolgende door mijn hoofd: Wat de toekomst brengen moge, mij geleid des Heren hand!

Vrouwen
In 2002 waren er negen vrouwelijke lijsttrekkers, die ook allemaal werden gekozen.
In 2006 waren er 24 vrouwelijke lijsttrekkers (twee vrouwelijke lijsttrekkers stonden zelfs aan het hoofd van een gezamenlijke lijst met de SGP: Zoetermeer en Gorinchem).
In vijf gemeenten zorgden deze lijsttrekkers voor groei in zetels (Amstelveen, Barneveld, Heerenveen, Hellendoorn en Utrecht). In acht gemeenten boekten zij geen zetelwinst, maar wel stemmenwinst. In de rest was sprake van consolidatie. Alleen in Ten Boer was er sprake van zetelverlies (van 3 naar 2 zetels), maar daar bleef het aantal stemmen wel stabiel.

Samen met SGP of niet?
In 2002 had de ChristenUnie in veertien plaatsen de samenwerking met de SGP verbroken. In dertien van die plaatsen haalden we toen zelfstandig één of meer zetels.
In 2006 ging de ChristenUnie in acht plaatsen voor het eerst los van de SGP de verkiezingen in. In Breukelen en Nieuwegein heeft de SGP na de breuk met de ChristenUnie zelf ook zelfstandig meegedaan. Daar hebben ze geen zetels gehaald.
In Achtkarspelen, Almelo, Amersfoort, Baarn, Enkhuizen, Hilversum en Vlissingen deed de SGP na de breuk niet meer mee met de verkiezingen.

Volgens cijfers van het SGP-bureau is in plaatsen met zelfstandige SGP-fracties een verlies geleden van 719 stemmen en 8 zetels.
In plaatsen waar ChristenUnie en SGP samenwerken was een winst van 3025 stemmen en 3 zetels.
In plaatsen waar de ChristenUnie zelfstandig de verkiezingen in ging was een winst van 39 zetels.

Ook met een andere cijfer-vergelijking kunnen we laten zien dat de ChristenUnie zelfstandig meer winst heeft geboekt dan waar we met de SGP samenwerkten:
In plaatsen waar we zowel in 2002 als in 2006 zelfstandig de verkiezingen in gingen haalden we lokaal gemiddeld 8,1%.
In plaatsen waar zowel in 2002 als in 2006 gezamenlijk met de SGP optrokken haalden we lokaal gemiddeld 6,5%.

In plaatsen waar we de samenwerking net verbroken hebben houdt de ChristenUnie over het algemeen goed stand. Een eventueel verlies van SGP-stemmers wordt kennelijk gecompenseerd met nieuwe stemmers. Interessant is dat in plaatsen waar we in 2002 voor het eerst zelfstandig gingen (en toen stabiel bleven), dat we daar nu vaak gegroeid zijn (bijv. Almere, Gouda, Lelystad en Leiden). Waarschijnlijk moet iedereen nog even aan de nieuwe situatie wennen.

ChristenUnie slaat vleugels uit
Het wordt steeds duidelijker: de ChristenUnie verspreid zich steeds verder over Nederland. In 2002 gingen we in de plaatsen waar we van oudsher sterk vertegenwoordigd waren gemiddeld licht achteruit. Dat werd toen meer dan goed gemaakt door winst in vele gemeenten buiten die regio’s. In 2006 is dat lichte verlies in de bolwerken weer ongedaan hersteld (!) en zijn we daar buiten nog verder gegroeid. Misschien geldt ook hier wel: in Alkmaar begint de victorie?!

Dit is een bewerking van een artikel dat zal worden gepubliceerd in Handschrift, het politiek magazine van de ChristenUnie.

Door:
Erik van Dijk (tekst en analyses), Ineke Bruijn (quotes), Jacolien Viveen (quotes) en Kees Sinke (cijfers).

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari