Corien Wortmann en Peter van Dalen ontzet over hoge boetes voor chauffeurs in Frankrijk

Vrachtwagens08-05-2012 11:24 08-05-2012 11:24

Europarlementariërs Corien Wortmann-Kool (CDA) en Peter van Dalen (ChristenUnie) zijn geschokt door de hoge boetes die buitenlandse vrachtwagen- en touringcarchauffeurs opgelegd krijgen in Frankrijk voor het niet naleven van administratieve regels. Ze roepen Eurocommissaris Kallas van Transport daarom op om actie te ondernemen: "Het kan niet de bedoeling zijn dat kleine overtredingen, die geen gevaar vormen voor verkeersveiligheid, bestraft worden met boetes van ruim 10.000 euro." Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is zeer content met de oproep van beide Europarlementariërs. TLN pleit al jaren in Brussel voor het uniformeren van de handhavingsregels in Europa waarbij de nadruk dient te liggen op controle naar de geest van de wet.

"Controles zijn een instrument om te zorgen dat regels worden nageleefd en de verkeersveiligheid wordt verbeterd, maar moeten geen doel op zich worden om geld in het laadje te brengen", aldus Wortmann en Van Dalen.

Twee chauffeurs van een Vlaamse touringcaronderneming kregen onlangs een boete van 39.000 euro opgelegd omdat zij geen patronaal attest konden overleggen aan de Franse handhavinginstantie. Een patronaal attest (of vakantiebrief) is een document waarin een chauffeur verklaart wat hij heeft gedaan op de dagen dat hij niet achter het stuur zat. De chauffeurs waren echter net begonnen bij hun nieuwe werkgever en konden een arbeidsovereenkomst overleggen.

Volgens Wortmann laat dit bijzondere geval zien dat er te weinig ruimte is voor flexibiliteit bij handhavers. "De chauffeurs voldeden aan de rij- en rusttijden en hadden in plaats van het patronaal attest een arbeidscontract bij zich, waarmee ze konden aantonen dat ze net in dienst waren. Ik kan mij niet indenken wat zij nog meer hadden kunnen doen."

Handhaving

Ook volgens Peter van Dalen toont deze zaak maar weer eens aan dat Europa haast moet maken met het uniformeren van de handhaving van het wegvervoer. "Al vele keren heb ik de Europese Commissie opgeroepen actie te ondernemen om de handhaving van de wetgeving in het wegvervoer te verbeteren. Wat zijn precies de overtredingen en welke sancties passen daarbij? Daarover moet vlug duidelijkheid komen. Want ondernemers, hun chauffeurs en ook de handhavers kunnen er geen touw meer aan vastknopen als beperkte administratieve overtredingen worden bestraft met 39.000 euro boete."

Volgens cijfers van Transport in Nood, partner van TLN blijkt dat boetes van meer dan 10.000 euro voor overtreding van zogenaamde administratieve regels meer ‘regel zijn dan uitzondering’.Een woordvoerder van TLN laat weten: “een recent voorbeeld van een boete van 39.000 euro toont weer eens aan dat de handhaving van de regelgeving omtrent rij- en rusttijden in sommige lidstaten compleet is doorgeslagen. Hierdoor kunnen hardwerkende ondernemers, in tijden van economische crisis, aan de rand van de afgrond worden gebracht.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari