Europees Parlement kiest voor stevige aanpak piraterij

somalie_piraterij_61010-05-2012 12:26 10-05-2012 12:26

Europarlementariër Peter van Dalen is verheugd dat het Europees Parlement op initiatief van hem en enkele collega’s een resolutie heeft aangenomen om piraterij steviger aan te pakken. ,,Piraterij is een groeiend probleem dat landen niet individueel kunnen bestrijden. De EU-landen moeten samenwerken om gegijzelde zeelieden te bevrijden en afspraken te maken over goede beveiliging aan boord van zeeschepen. Ik ben blij dat een meerderheid van het Europees Parlement deze mening deelt", aldus Van Dalen vandaag na de stemming in Brussel.

Van Dalen organiseerde eind vorig jaar in het Europees Parlement een hoorzitting over piraterij. De aangenomen resolutie is daar het directe gevolg van. Voor de Europarlementariër zijn drie punten essentieel bij de aanpak van piraterij. ,,Europese landen moeten meer samenwerken. Alle EU-Lidstaten moeten instemmen met de inzet van gecertificeerde, gewapende beveiligers aan boord van zeeschepen. Nu mag een schip uit het ene land wél, uit een ander EU-land geen beveiligers aan boord hebben. Aangezien piraten professioneel opereren en precies weten onder welke vlag ieder schip vaart, lopen schepen zonder beveiligers een extra risico te worden aangevallen."

Slachtoffers

Daarnaast moet volgens Van Dalen het losgeld getraceerd worden. ,,Honderden miljoenen dollars staan op banken geparkeerd. Deze gelden moeten ingenomen worden. Banken die diensten verlenen aan piraten moeten op een zwarte lijst komen. En last but not least, er moet meer steun geboden worden aan de honderden gegijzelde zeevarenden en hun families. Zij zijn de vergeten slachtoffers van piraterij. EU-Lidstaten moeten alle mogelijke middelen inzetten om de gevangen zeelieden te bevrijden en piratenkampen te vernietigen.”

Vermoedelijk zijn honderden piraten op het water actief. Zij staan in dienst van krijgsheren die het losgeld opstrijken. Cijfers tonen aan dat per jaar meer dan 100 miljoen dollar aan losgeld is betaald. Van Dalen: ,,Geschat wordt de piraten tot op heden 300-500 miljoen Euro hebben binnengehaald. Er zijn aanwijzingen dat dit geld op bankrekeningen mogelijk zelf in Europa, terecht komt. Dit geld moet worden opgespoord en ingenomen, zodat piraterij niet langer aantrekkelijk is voor die Somalische krijgsheren.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari