ChristenUnie: voorgenomen stijging EU-begroting is ongehoord

Euros10-05-2012 11:32 10-05-2012 11:32

Europarlementariër Peter van Dalen is zeer kritisch op de stijgende EU-begroting en de verantwoording daarvan. ,,Verschillende Europese Agentschappen besteden hun budget onverantwoord, en de verantwoording van de begroting van het Europees Parlement is onder de maat. Het is het waanzin om dan het budget te laten stijgen, zeker in tijden van crisis”, aldus de Europarlementariër tijdens een plenair debat over de begroting in Brussel.

Onlangs stelde de Europese Commissie voor, de begroting van 2013 met 7 procent te verhogen. Van Dalen vindt dit onbegrijpelijk. ,,Van welke planeet komt deze instelling? Regeringsleiders in Griekenland, Frankrijk en Nederland dienen te vertrekken omdat ze bezuinigen moeten, maar de Europese begroting mag met 7 procent stijgen? Hoe durft men dit voor te stellen!”

Verantwoording

Er is volgens de Europarlementariër reden om kritisch te zijn over de omvang van de Europese begroting. ,,Bij de kwijting over 2010 is door goed werk van de rapporteur duidelijk geworden dat verschillende Europese Agentschappen hun budget onverantwoord besteden. Vooral het Europese Milieuagentschap blijkt een bron van belangenverstrengeling en plezierreisjes. Zo lang de verantwoording van de Agentschappen niet op orde is, moet de Kwijting aan de Agentschappen worden opgeschort.”

,,Tegelijk zeg ik: ook de verantwoording van de begroting van het Europees Parlement is onder de maat”, aldus Van Dalen ,,Zolang Europarlementariërs helaas zonder verantwoording af te leggen maandelijks 4300 Euro aan algemene onkosten kunnen besteden, moet dit Parlement terughoudend zijn met het veroordelen van andere Europese instellingen.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari