ChristenUnie wil schadelijke afvalstoffen uit scheepsbrandstof weren

binnenvaart_61021-05-2012 17:05 21-05-2012 17:05

Europarlementariër Peter van Dalen wil dat de Europese Commissie actie onderneemt om het bijmengen van schadelijke afvalstoffen in scheepsbrandstof te stoppen. Daarover heeft hij een Schriftelijke Vraag ingediend. ,,Momenteel is moeilijk te traceren welke schadelijke stoffen worden weggewerkt door ze bij te mengen in scheepsbrandstof. Dit leidt tot een zeer onwenselijke gang van zaken die zeer schadelijk is voor mens en milieu”, aldus Van Dalen.

Van Dalen wil van de Europese Commissie weten of bijmenging van schadelijke afvalstoffen verboden kan worden op basis van bestaande Europese Regelgeving. ,,Ik zie daarin wel mogelijkheden. Nog niet alle Europese wetgeving is door Lidstaten omgezet in nationale wetgeving. Nederland heeft dit wel heeft gedaan in de Wet voorkoming verontreiniging door schepen.”

Bijmengsel

In Nederland bunkeren jaarlijks meer dan 22.000 schepen stookolie als scheepsbrandstof. Stookolie is een restproduct dat overblijft na raffinage van ruwe olie. Om de oliestroom geschikt te maken als scheepsbrandstof, wordt deze gemengd met andere componenten.

De prijs van dit bijmengsel is hoger, en daarmee een drijfveer om zo min mogelijk ‘blendmateriaal’ toe te passen. Om geld te besparen worden er naast blendmaterialen uit het raffinageproces ook reststromen (afval) gebruikt van andere industriële processen en uit afvaloliebranche. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari