ChristenUnie wil verbinding tussen Twente- en Mittellandkanaal

1010508.JPG29-05-2012 16:47 29-05-2012 16:47

Europarlementariër Peter van Dalen heeft zich uitgesproken voor een nieuwe waterverbinding tussen het Twentekanaal in Nederland en het Mittellandkanaal in Duitsland. ,,Deze verbinding is hard nodig om het drukke spoornetwerk in Oost-Nederland te ontlasten”, aldus de Europarlementariër tijdens een goed bezochte bijeenkomst in Brussel met schippers en organisaties uit de Europese binnenvaart.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte een vertegenwoordiger van de Europese Commissie dat ook vanuit de lidstaten zelf voorstellen en initiatieven moeten komen. Van Dalen: ,,De Europese Commissie heeft de ambitie in 2030 30 procent van het wegvervoer over te zetten op binnenvaartschip en trein. Dus moeten lidstaten en regionale overheden nú hun prioriteiten voor Europese vaarweginfrastructuurprojecten duidelijk maken."

De hoeveelheid vervoerde goederen in dit gebied neemt steeds meer toe. Veel wordt via de weg en het spoor vervoerd, maar deze vervoersmodaliteiten zitten aan hun max. Van Dalen richt de aandacht nadrukkelijk op de binnenvaart. ,,Binnenvaart is schoon, veilig en betrouwbaar, en er zijn nog veel kansen om het aandeel vervoerde goederen over het water te laten stijgen.” 

Nieuwe waterweg

De aanleg van een waterweg tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal is een gouden kans. ,,Deze nieuw aan te leggen waterweg is ook een duidelijke vergroting van het binnenvaartnetwerk in Europa. Daarom moet Europa ook financiering beschikbaar stellen voor deze verbinding, met name uit het TEN-T geld. Daarbij is het wel zaak dat de Nederlandse overheid en de provincie Overijssel snel met een cofinancieringsvoorstel komen”, aldus de Europarlementariër.

Vanuit de binnenvaartsector werd niet alleen op het belang van de nieuwe verbinding Twente-Mittellandkanaal gewezen. Ook het gereed komen van de verbinding Rotterdam-Parijs (Seine Nord) werd met nadruk genoemd, net als een toekomstige verbinding tussen de rivieren Rijn en Rhône. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari