ChristenUnie roept minister Leers naar Kamer om aanpak mensenhandel

2011-Carola Schouten_AP-Roukema-111-06-2012 15:00 11-06-2012 15:00

Slachtoffers van mensenhandel hebben volgens de ChristenUnie recht op bescherming en dienen niet behandeld te worden als illegalen die mogelijk misbruik maken van verblijfsrechten. De ChristenUnie wil hierover dinsdag minister Leers aan de tand voelen. Tweede Kamerlid Carola Schouten: “De minister schrijft over het beperken van kansloze aangiften van slachtoffers, maar het zou moeten gaan om de vraag hoe deze aangiften kansrijk kunnen worden!”

Dinsdag staat een debat met minister Opstelten gepland over de toename van de mensenhandel in Nederland. De ChristenUnie wil dat ook minister Leers zich in dit debat verantwoordt voor zijn beleid. Aanleiding is een uitzending van KRO’s Brandpunt waarin de Nationaal Rapporteur Mensenhandel aangeeft dat de overheid ernstig tekort schiet bij de aanpak van mensenhandel. Schouten: “Slachtoffers van mensenhandel zijn te veel afhankelijk van de medewerking van politie voor steun en bescherming. Dat daders helaas niet altijd succesvol kunnen worden vervolgd wil niet zeggen dat er geen sprake is van slachtofferschap.”

Positie slachtoffers

De minister heeft vooral focus op het aanpakken van misbruik van de wettelijke bedenktijd bij vermoedens van mensenhandel. “Er wordt nog geen 300 keer per jaar gebruik van gemaakt van deze regeling. Misbruik is tot nu toe ook niet aangetoond. De minister kan beter de positie van de slachtoffers verbeteren. In de praktijk staat uitzetting van vreemdelingen soms boven onderzoek naar mensenhandel en wordt de bedenktijd soms niet aangeboden!”, aldus het Kamerlid.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari