ChristenUnie stelt vragen over slavenarbeid in India

07614-06-2012 10:44 14-06-2012 10:44

Europarlementariër Peter van Dalen heeft samen met collega's uit de socialistische en de liberale fracties vragen gesteld aan de Europese Commissie over slavenarbeid in India. Volgens recent verschenen rapporten werken minstens honderdduizend vrouwen en meisjes gedwongen en onder zeer slechte omstandigheden in kledingfabrieken. 37 Europese kledingmerken besteden werk uit aan deze fabrieken. Van Dalen: ,,Ik roep de Europese Commissie op om de Europese bedrijven aan te spreken op hun inkoopgedrag. De EU en India moeten deze problemen ook bespreken in het kader van de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag."

Een maand geleden was de Europarlementariër in India met een officiële delegatie van het Europees Parlement. Onder andere in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu. Van Dalen: ,,Tijdens gesprekken met de Eerste Minister van Tamil Nadu werd ons verzekerd dat de arbeidsomstandigheden in haar deelstaat prima zijn. Nu blijkt dat dus toch niet zo te zijn." In het rapport 'Maid in India' van de Landelijke India Werkgroep Nederland staat bovendien dat Europese bedrijven hun kleding inkopen bij de bedrijven waar de misstanden zijn geconstateerd. Van Dalen wil dat de Europese Commissie zowel de Europese bedrijven, als de Indiase overheid aanspreekt. De Europese bedrijven moeten richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen toepassen en de Indiase overheid moet haar nationale en internationale verplichtingen nakomen.

Handelsverdrag

Maar de Europarlementariër wil meer. Van Dalen: ,,Momenteel onderhandelen de EU en India over een vrijhandelsverdrag. Ik pleit al een paar jaar voor een sterk en effectief hoofdstuk over mensenrechten in dit verdrag. Dit hoofdstuk dreigt nu niet meer dan een intentieverklaring te worden. We hebben echter niets aan intentieverklaringen. Het mensenrechtenhoofdstuk moet in het juridisch kader van het handelsverdrag worden opgenomen. Alleen dan is er zicht op verbetering van arbeidsomstandigheden voor deze jonge vrouwen in de kledingindustrie."

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari