Ruim baan voor nieuwe vistechnieken in Europa

visserij19-06-2012 16:44 19-06-2012 16:44

"Europa moet de mogelijkheden voor nieuwe vistechnieken zoals het elektrisch vissen met de pulskor, zo snel als mogelijk is uitbreiden". Dat stelde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens een druk bezochte hoorzitting vandaag in het Europees Parlement. Op uitnodiging van Van Dalen waren vertegenwoordigers uit de Nederlandse visserijsector naar Brussel gekomen om hun visie te geven op de aanstaande hervorming van het Europese visserijbeleid.

Pulskor-visserij

Van Dalen: ,,Ook de visserijsector moet verduurzamen. Pulskor-visserij past volledig in dit plaatje. Bij deze vorm van visserij wordt met een stroomstoot van een paar volt vis van de bodem in een net gebracht. Dit geeft een besparing van 50% in brandstofverbruik en 50% minder bijvangst. Dus minder schade aan voor de zeebodem en meer opbrengst.” Momenteel zijn alle vormen van elektrisch vissen verboden. Hier is een tijdelijke uitzondering op gemaakt. Voor de Noordzee is het toegestaan dat bij wijze van proef 5% van de boomkorvloot in de Noordzee mag vissen met elektriciteit. Van Dalen: ,,Deze uitzondering is veel te beperkt en moet snel worden uitgebreid. Deze nieuwe techniek moet volledig worden toegestaan: een impuls voor de puls zo gezegd! Ik heb hiervoor amendementen ingediend samen met mijn collega en fractiegenoot Struan Stevenson, waarover het Europees Parlement binnenkort stemt.”

Tijdens de hoorzitting gaf een vertegenwoordiger van de Europese Commissie aan dat die  sympathiek staat tegenover de puls-visserij. Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs over de veiligheid en voordelen van de techniek, alleen wil de Commissie nog duidelijkheid van Nederland over de manier van controleren.

Hoorzitting

Peter van Dalen organiseerde de hoorzitting samen met zijn Schotse collega en fractiegenoot Struan Stevenson. Van Dalen: ,,Stevenson is een van de sleutelfiguren op visserijgebied binnen het Europees Parlement. Als vice-voorzitter van de visserijcommissie is hij direct betrokken bij de onderhandelingen over het nieuwe Europese visserijbeleid. Het is belangrijk dat het Nederlandse geluid duidelijk gehoord wordt in Brussel. Daarom was ik blij bij de hoorzitting diverse collega Europarlementariërs te zien uit verschillende landen”.

  Namens de Nederlandse kottervissers sprak Pim Visser, directeur van Visned. Hij pleitte voor een realistische benadering van de aanlandingsplicht in het nieuwe Europese Visserijbeleid. Ook uitte hij zorgen over de dramatische gevolgen die het kabeljauw herstel plan heeft op de scholvisserij.

 

Namens de Nederlandse Visfederatie sprak de heer Pastoor. Hij vroeg aandacht voor de positie van de verwerkende industrie bij de herziening van de marktordening. “We moeten zorgen dat wij inspelen op de vraag uit de markt. Niet  via allerlei marktregels, maar op basis van samenwerking in de keten. De voorstellen voor de marktordening gaan teveel uit van regulering, en houden te weinig rekening met de huidige marktsituatie”, aldus Pastoor.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari