Verwerping ACTA door EP voorbarig

zijaanzicht vlaggen tour04-07-2012 14:48 04-07-2012 14:48

Europarlementariër Peter van Dalen is bezorgd om de uitkomst van de ACTA-stemming in het Europees Parlement vandaag. ,,Deze stemming is te vroeg genomen" aldus Van Dalen. ,,De Europese Commissie heeft inmiddels het Europees Gerechtshof de opdracht gegeven om na te gaan of ACTA wel of niet in strijd is met de Europese verdragen en de fundamentele vrijheden. Dat is een pittig onderzoek en kost dus tijd. We hadden gewoon op de uitkomst moeten wachten."

ACTA is een overeenkomst ter bestrijding van namaak tussen de Europese Unie en verschillende andere landen zoals de Verenigde Staten, Japan en Mexico. Tijdens de stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg is vandaag een rapport van de Britse socialist David Martin aangenomen. In het rapport staat dat het Europees Parlement het ACTA verdrag niet ratificeert. Europarlementariër van Dalen: ,,Ik vind dat dit rapport voorbarige conclusies trekt. De afgelopen maanden is een enorme lobbycampagne georganiseerd door mensen die hun vrijheid op Internet bedreigd zagen. Hierdoor is een discussie over de veel bredere inhoud van het anti-namaak verdrag nauwelijks mogelijk geweest.''

Bescherming van consumenten en producenten

Het anti-namaak verdrag is een verdrag dat internationale afspraken maakt over reeds bestaande regels. Volgens van Dalen is de discussie rond het verdrag gekaapt door internetactivisten. De Europarlementariër: ,,Ik ben natuurlijk voor het beschermen van fundamentele vrijheden op het Internet. Maar het ik ben ook zeer sterk van mening dat het internet geen ongereguleerde parallelwereld mag zijn. Het kan niet zo zijn dat we regels hebben betreffende antidiscriminatie, intellectueel eigendom, kinderporno en gegevensbescherming en dat die alleen maar in de reële wereld zouden gelden en niet in de virtuele wereld." De Europarlementariër vindt dat andere onderdelen van ACTA meer besproken hadden moeten worden: ,,Dit verdrag gaat ook over het beschermen van Nederlandse consumenten tegen namaakproducten met giftige stoffen en over het beschermen van producenten tegen roofkopieën."

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari