Verdonk blijft Iraanse christenen uitzetten

07-03-2006 14:10 07-03-2006 14:10

DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) blijft erbij dat er geen enkele aanleiding is om de uitzetting van uitgeprocedeerde Iraanse christenen op te schorten tot ze daar met de Tweede Kamer over heeft gesproken. Een Kamermeerderheid had haar daartoe wel opgeroepen.

Verdonk benadrukte echter dinsdag in een brief aan de Kamer dat er bij de uitzettingen van afgewezen christen-asielzoekers naar het streng islamitische land geen sprake is van een beleidswijziging.


Dat is wel het geval bij Iraanse homoseksuele asielzoekers. Daarom zal de VVD-minister bij deze groep pas weer tot uitzetting overgaan als ze met de Kamer heeft overlegd over het jongste ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over de actuele situatie in Iran.

Steun
Het CDA, D66, de PvdA, GroenLinks en de SP steunden vorige week de oproep van de ChristenUnie aan Verdonk om ook in het geval van de Iraanse christenen geen "onomkeerbare stappen" te nemen tot ze met de Kamer heeft gesproken. Een motie van gelijke strekking had vorig jaar al Kamerbrede steun gekregen. Het uitzetbeleid ten aanzien van Iraanse christen-asielzoekers, onder wie tot het christendom bekeerde ex-moslims, is volgens Verdonk niet veranderd.

Ook hun positie in Iran is niet anders dan vorig jaar, stelt de bewindsvrouw op basis van het ambtsbericht. Christenen in Iran hebben volgens haar geen vervolging of ander gevaar te vrezen als ze hun geloof niet te openlijk uiten.

Kwetsbare groep
Verdonk benadrukte vorige week dat ze Iraanse christenen en bekeerlingen blijft beschouwen als een kwetsbare groep die verhoogde aandacht vraagt. Als ze door hun activiteiten of bekering worden vervolgd door de Iraanse autoriteiten, kunnen ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Volgens de minister is bij homoseksuele asielzoekers uit Iran ook, zoals gebruikelijk, sprake van een individuele toetsing.

Executie
Verdonk had de uitzetting van deze groep vorig jaar tijdelijk opgeschort na berichten over de executie van twee Iraanse homo's.

Ze ziet nu echter geen reden meer om de uitzettingen nog langer op te schorten.

Bron: www.nu.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari