Schone scheepvaart stap dichterbij

containerschip11-09-2012 10:45 11-09-2012 10:45

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is tevreden dat schepen op de Noordzee, het Kanaal en de Oostzee vanaf 2015 met schonere, zwavelarme brandstof moeten varen. Dat zei Van Dalen vandaag in het Europees Parlement bij de stemming over de nieuwe zwavelnormen voor schepen: ,,Dit betekent minder luchtvervuiling voor inwoners van havens zoals Rotterdam.”

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, had het liefst gezien dat de nieuwe zwavelnormen voor alle Europese zeeën zouden gelden: ,,Helaas mag dat niet door afspraken die zijn gemaakt in de Internationale Maritieme Organisatie. Maar gelukkig is wel voorkomen dat allerlei zeeregio’s in Zuid-Europa een uitzonderingspositie in de wetgeving krijgen. Ook zij zullen moeten voldoen aan strengere zwaveleisen, al zijn die eisen nog niet zo zwaar als op de Noordzee of het Kanaal.”

Walstroom

Volgens Van Dalen is het belangrijk dat niet alleen de brandstof van de zeevaart schoner wordt. ,,We moeten verder denken. Ik ben dan ook blij dat in de aangenomen wetgeving Europese havens worden aangemoedigd stroomvoorzieningen vanaf de wal aan te leggen. Als schepen die aan de kade liggen groene stroom vanaf de wal gaan gebruiken, hoeven ze de motor niet meer te laten draaien voor elektriciteit aan boord. Ook dat is een goede maatregel om de scheepvaart te vergroenen”, aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari