Europa moet pulskor de ruimte geven

schol11-09-2012 19:13 11-09-2012 19:13

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft een oproep gedaan de innovatieve pulskor visserij meer ruimte te geven. Dit deed hij tijdens een debat in Straatsburg over de hervorming van het Europese Visserijbeleid. ,, In Europa hebben we het altijd over duurzaamheid, maar in dit geval houden Europese regels duurzame innovatie juist tegen!”

Van Dalen: “We zitten als Parlement midden in de hervorming van het visserijbeleid. En die hervorming is nodig ook, want het huidige beleid is veel te strak vanuit Brussel geregeld”. Als voorbeeld noemt de Europarlementariër de Nederlandse vangsttechniek met de pulskor.

Pulskor-visserij

Bij deze manier van vissen worden de vissen opgeschrikt van de bodem door lichte stroomstoten van een paar volt. De zeebodem raakt daardoor niet beschadigd, het brandstofgebruik ligt tot 40% lager er is minder bijvangst en een grotere opbrengst. Er is echter een probleem: momenteel worden alle vormen van elektrisch vissen over één kam geschoren en is puls-visserij daardoor verboden.  Hier is een tijdelijke uitzondering op gemaakt, maar die is te beperkt. Peter van Dalen heeft op verschillende rapporten amendementen ingediend om de techniek volledig toegelaten te krijgen.

UPDATE 9 oktober: Helaas bleek er onvoldoende steun te zijn voor deze amendementen. Momenteel wordt er achter de schermen gewerkt aan een compromis, waarbij toch een gtoter deel van de kottervloot mag vissen met de pulskor. Peter van Dalen zal zich blijven inzetten voor deze duurzame en innovatieve vistechniek.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari