Pussy Riot omstreden kandidaat Sakharov prijs; CU-genomineerde haalt het niet

zijaanzicht vlaggen tour11-10-2012 13:58 11-10-2012 13:58

Op dinsdag 9 oktober heeft het Europees Parlement besloten welke drie kandidaten voor de Sakharov Prijs doorgaan naar de finale stemming. Helaas zit Joseph Francis, de Pakistaanse mensenrechtenactivist door Peter van Dalen genomineerd, daar niet bij.

Pussy Riot omstreden kandidaat op shortlist Sakharov prijs

Door ChristenUnie genomineerde dominee haalt het niet

 

Op dinsdag 9 oktober heeft het Europees Parlement besloten welke drie kandidaten voor de Sakharov Prijs doorgaan naar de finale stemming. Helaas zit Joseph Francis, de Pakistaanse mensenrechtenactivist door Peter van Dalen genomineerd, daar niet bij.

 

Op initiatief van Peter van Dalen had de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers dhr. Joseph Francis voor de Sakharov prijs genomineerd. Joseph Francis zet zich met zijn organisatie CLAAS - Centre for Legal Assistance, Aid and Settlement - in voor slachtoffers van de Pakistaanse blasfemiewetgeving. Recent is onder andere de 14-jarige Rimsha Misrik van blasfemie beschuldigd, waarop in Pakistan levenslange gevangenisstraf of de doodstraf staat.

Omstreden

Een van de genomineerden op de shortlist is de punkgroep Pussy Riot uit Rusland, die wordt vervolgd voor belediging van kerk en staat. Het feit dat Pussy Riot op de shortlist is terechtgekomen, heeft veel wenkbrauwen doen fronzen in het Europees Parlement. Europarlementariër van Dalen: “Eerlijk gezegd vind ik het nogal omstreden om Pussy Riot te verbinden aan de Sakharov Prijs. Wat Pussy Riot heeft gedaan in een kerk in Rusland en voor welke daden de groep nog meer wordt vervolgd in Rusland, heeft naar mijn mening weinig te maken met het opkomen van mensenrechten en fundamentele vrijheden. Iemand als Joseph Francis die daadwerkelijk opkomt voor onderdrukte en gediscrimineerde Pakistanen lijkt mij een veel betere kandidaat. Helaas was een deel van het EP een andere mening toegedaan.” Van Dalen zal zich uiteraard blijven inzetten voor het werk van Joseph Francis: “Op mijn verzoek heeft EU Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton toegezegd in Pakistan met CLAAS samen te werken. Ik ben blij dat zij de onschatbare waarde van het werk van Joseph Francis voor onschuldige blasfemieslachtoffers inziet.”

Sakharovprijs

De Sakharov prijs is de belangrijkste prijs die het Europees Parlement verleent. De prijs is bedoeld ter ondersteuning van individuen en organisaties die opkomen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. In het verleden hebben onder andere Nelson Mandela en Kofi Annan de prijs gewonnen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorlichter van de ChristenUnie in het Europees Parlement, Maarten van de Fliert, +31 (0) 6 5224 4464 of maarten.vandefliert@europarl.europa.eu.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari