CU vindt EU Nobelprijs voor de vrede op dit moment niet gepast

Europese vlag12-10-2012 18:07 12-10-2012 18:07

Peter van Dalen, Europarlementariër voor de ChristenUnie, vindt het verlenen van de Nobelprijs voor de vrede aan de Europese Unie op dit moment niet gepast. Van Dalen: “Dertig jaar geleden was uitreiking van die prijs goed geweest. Toen werd de Europese samenwerking gezegend met vrede en welvaart. Toen had die prijs dat proces kunnen belonen en bekronen. Nu zijn er grote spanningen in de Europese Unie en zijn de voorstellen van Van Rompuy en anderen om tot één Europese regering te komen riskant en verbazingwekkend. Ze vergroten de kloof tussen burger en politiek.”

Aanmoediging?

Van Dalen stelt: “De vrede in de Europese Unie is op dit moment ver te zoeken. Misschien moeten we de prijs dan maar als een aanmoediging zien om de vrede na te jagen. Want de beelden van Merkel's reis naar Athene, waarin ze werd vergeleken met Adolf Hitler, lieten zien dat de situatie nu explosief is. Ook de felle demonstraties in Spanje en Italië laten zien dat onrust en onvrede in Europa groot zijn.”

 

Situatie in Europa toen en nu

Van Dalen: “In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog was er bij de mensen enthousiasme voor de Europese samenwerking. Het gemeenschappelijke motto was: geen nieuwe oorlog! Op basis hiervan is hard gewerkt aan de wederopbouw, aan het slechten van grenzen, aan economische samenwerking tussen Europese landen. Een win/win-situatie waar veel Europese burgers warm voor liepen. Toen was die prijs zeker een bekroning geweest op een vredesproces van jaren”.

“Momenteel ligt dat volstrekt anders. Politici als Van Rompuy, Barroso en Verhofstadt geloven maar in één uitweg uit de huidige crisis, namelijk alle macht aan Brussel. Zij willen één Europees bestuur dat de politieke-, monetaire-, fiscale- en bankenunie aanstuurt. En uiteraard een ruime Europese begroting om dit allemaal te betalen.

Ik geloof niet in zo'n oplossing. Die oplossing jaagt de mensen weg en verdiept de kloof tussen burgers en de politiek. Ook worden met deze plannen de kernproblemen van de huidige crisis, de schuldenberg en de slechte overheidsfinancien, niet opgelost. Europa kan alleen aan vertrouwen en geloofwaardigheid, en dus ook aan vrede, winnen met het stap-voor-stap nemen van de juiste beslissingen. Beslissingen die concreet de levenssituatie van Europeanen verbeteren, onnodige belemmeringen en bureaucratie wegnemen, en corruptie bestrijden.”


Vertrouwen

Van Dalen sluit af: “Alleen wanneer Europese politici dienstbaar en verantwoordelijk handelen, zal er weer perspectief voor Europa ontstaan, en voortdurende vrede. Wellicht gaan dan de harten van de burgers weer sneller kloppen voor de Europese samenwerking. Zò moet Europa bouwen aan vrede en vertrouwen!”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorlichter van de ChristenUnie in het Europees Parlement, Maarten van de Fliert, +31 (0) 6 5224 4464 of maarten.vandefliert@europarl.europa.eu.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari