Projectblog “Land in zicht” gelanceerd

landinzichtvierkant30-10-2012 14:42 30-10-2012 14:42

De projectblog Land in zicht is gestart als nieuw initiatief bij het WI van de ChristenUnie. Medewerker Rob Nijhoff heeft de eerste blog geplaatst. De blog hoort bij het WI-project ‘christen@politiek.nu’. Het eerste resultaat van dit project is de bundel Volgers: 16 christenen die onze wereld hebben veranderd. Van Augustinus tot Bono. Het project heeft als hoofdvraag: waarom en hoe zouden christenen zich betrokken voelen bij politiek, en zich bij politiek laten betrekken? De projectblog of ‘meedenkblog’ wil vooral de natuurlijke achterban van de ChristenUnie bij de denkstappen van dit project betrekken.

De ondertitel van de blog luidt: Partijpolitieke dieptepeilingen. Want allerlei kwesties rond overheid, partij en kiezer vragen verheldering: ‘waar gaat politiek om?’, ‘bestaat legitiem gebruik van macht?’, ‘laat een zwevende kiezer zich aan iets verbinden?’ Onder deze vragen zit vaak een dieptelaag. Bijvoorbeeld: als politiek over publieke belangen oordelen moet vellen, is dat nog geen ‘laatste oordeel’: er is een Heer die politieke dames en heren zelfs in het gunstigste geval maar povertjes weerspiegelen. En bindingsangst van burgers kan diepe wortels hebben, als het al angst is. Niet alleen psychologisch; verbondenheid heeft wellicht een religieus, spiritueel aspect.

Ook in de titel ‘Land in zicht’ zit zo’n oppervlaktelaag en dieptelaag. Aan de politieke oppervlakte onderstreept de titel dat de ChristenUnie zich niet blind wil staren op eigen partijbelangen, maar het landsbelang op het oog wil hebben, publieke gerechtigheid, recht voor allen, alle medelanders. De dieptelaag daaronder zit in het Land met een hoofdletter: christenen hebben een ander Vaderland in zicht. Dat kun je ‘hemels’ noemen, maar minder ‘pie in the sky’-achtig is de uiteindelijke toekomst die christenen verwachten: een nieuwe hemel-op-aarde, een aarde waar de verbondenheid tussen God en mensen is hersteld.

Enkele afleveringen van deze ‘meedenkblog’ zullen komende weken verschijnen. Daarna volgt een onderbreking, om vanaf 1 maart 2013 een nieuwe start te maken. In de eerste blog Land in zicht – warming up, worden deze planning en de bedoelingen van de projectblog uitgelegd.

P.S. In 1997 verscheen een bundel ‘Land In zicht’ bij de Wiardi Beckmanstichting. Dat ging over de toekomst van de stad, ruimtelijke ordening en speciaal de rol van cultuur daarin (red. Maarten Haijer & Femke Halsema). Dat betreft zo’n specifiek terrein (cultuurpolitiek) dat de gemeenschappelijke titel geen misverstand wekt. Ook een gelijknamige aardrijkskundemethode zal niet tot verwarring leiden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari