Meer concurrentie bij grondafhandelingdiensten op EU-luchthavens nodig

lucht met wolken12-11-2012 13:58 12-11-2012 13:58

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil meer concurrentie op Europese luchthavens door aanbieders van diensten als bagageafhandeling en brandstoftoevoer. Van Dalen steunt daarom een voorstel van de Europese Commissie om deze markt verder te openen: ,,Op verschillende Europese luchthavens heeft één leverancier een monopolie op het aanbieden van grondafhandelingdiensten. Dat is niet goed voor de prijs en de kwaliteit. De markt moet daarom worden opengebroken: op grote Europese luchthavens moeten minimaal drie aanbieders komen."

Op Schiphol zijn 5 concurrerende grondafhandelaren actief. Volgens Van Dalen bewijst dit dat de markt klaar is voor de nieuwe stap: ,,Op Schiphol worden diensten van goede kwaliteit geleverd tegen een scherpe prijs. Dat is in het voordeel van ondernemers, passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Die stap moet nu ook worden gezet op andere Europese luchthavens als Frankfurt en Madrid. Een gecontroleerde stap-voor-stap marktopening kan op mijn steun rekenen."

 

Van Dalen steunt niet alleen eerlijke concurrentie in de EU, maar ook buiten de EU: ,,Sommige aanbieders van grondafhandelingdiensten hebben in hun eigen land, buiten de EU, een gesubsidieerde monopoliepositie. Ik denk concreet aan de situatie op luchthavens in Turkije. Zulke afhandelaren verstoren de Europese markt. Daarom moet de Europese markt voor die ondernemingen gesloten blijven", aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari