Naar een echte Economische en Monetaire Unie? Dan de Eurozone aanpakken!

zijaanzicht vlaggen tour20-11-2012 15:27 20-11-2012 15:27

Bijdrage aan het debat over het verslag Thyssen:

Het rapport Thyssen lijkt te wijzen naar een echte economische en monetaire unie. Het vergeet echter een belangrijke economische les: een muntunie kan slechts bestaan tussen landen die voldoende gemeenschappelijkheid hebben.

Die gemeenschappelijkheid ontbreekt in de Eurozone. Zo is de arbeidsmobiliteit er gering en verschillende de arbeidskosten per eenheid product enorm. The Economist deze week toont aan dat de competitiekracht van Frankrijk een zeer groot risico vormt. Met Griekenland en Spanje kan ook Frankrijk snel de zieke man van de Eurozone worden!

De vele voorstellen in het rapport Thyssen slaan daarom de plank mis. Uiteindelijk kon het Bretton-Woods systeem ook niet voortbestaan. Pas toen die koppeling met de goudstandaard verdween ontstonden nieuwe kansen voor de globale economie. Ook de huidige Eurozone kan niet ongewijzigd voortbestaan. Pas nadat die zone wordt aangepakt zal er een echte economische en monetaire unie kunnen ontstaan. Laat men deze aanpak na dan blijft het dweilen met de kraan open!

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari