Foto's en RD-verslag van congres Godsdienstvrijheid 23 november

DSC_038927-11-2012 13:14 27-11-2012 13:14

Vorige week vrijdag organiseerde het WI samen met Open Doors en de Unie van Baptisten een congres over godsdienstvrijheid. In de prachtige Oude Zaal van de Tweede Kamer spraken sprekers als Stefan Paas, Ron van der Spoel en Joël Voordewind over religieuze vrijheden in ons eigen land en daarbuiten. Het werd afgesloten met een debat tussen Ronny Naftaniel van het CIDI en Niko Koffeman, senator namens de Partij voor de Dieren.

Slideshow foto's (klik hier om het album te bekijken)


Verslag van het Reformatorisch Dagblad:

„Bereid je voor op geloofsvervolging”

DEN HAAG – Christenen in Nederland moeten zich voorbereiden op vervolging. Niet door zich te verschuilen achter kerkmuren of in een zuil of zich aan te passen aan de omgeving, maar door te tonen wat christen-zijn voor hen betekent en hoe ze hun geloof beleven.

Dat betoogde gisteren ds. R. van der Spoel, adjunct-directeur kerk en theologie van Open Doors tijdens een symposium in de oude zaal van de Tweede Kamer over religieuze vrijheid, georganiseerd door het wetenschappelijk instituut van de CU, de Unie van Baptistengemeenten in Nederland en Open Doors.

„Als de kerk in Nederland zich meer gaat bemoeien met haar omgeving”, vervolgde de predikant, „kan er veel gebeuren.”

CU-Kamerlid Voordewind bekritiseerde het regeerakkoord van het nieuwe kabinet wegens de acceptatieplicht voor scholen en de sterfhuisconstructie voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren. „Ik roep premier Rutte op om godsdienstvrijheid te blijven garanderen.”

Directeur R. Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zei dat hij van het huidige kabinet weinig verwacht op het gebied van godsdienstvrijheid. „Ik denk niet dat het kabinet intolerant is tegen religieuzen, maar in de samenleving leven dat soort tendensen wel. Daar moet je op letten, want die sijpelen door naar de politiek.”

Als „niet-religieuze Jood” zei hij zich zorgen te maken over de uitholling van religie in Nederland. „Mensen weten niet meer wat gelovig zijn betekent.”

De culturele trends zijn ongunstig voor ware vrijheid, betoogde dr. S. Paas, universitair docent missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen. „Die wordt veranderd in een Egyptische duisternis. En er staan heel wat farao’s klaar om in te grijpen als de kerk laat zien wat ware vrijheid is.”

Ware vrijheid, stelde Paas, is relaties onderhouden met anderen. Niet, zoals tegenwoordig, zo autonoom mogelijk zijn. „Jongensbesnijdenis lokt kritiek uit”, zei hij in dat kader, „maar een kind tot 24 weken mag je helemaal laten wegsnijden.”

Lees verder op de site van het Reformatorisch Dagblad: http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/bereid_je_voor_op_geloofsvervolging_1_693921 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari