Sloopfonds voor zeeschepen

Shipbreakingwoensdag 28 november 2012 14:47

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat er een sloopfonds komt om het verantwoord recyclen van zeeschepen financieel aantrekkelijk te maken. "Dit sloopfonds is hard nodig omdat momenteel 90% van de schepen illegaal wordt gesloopt in landen als Bangladesh en India. Dit gebeurt onder levensgevaarlijke omstandigheden voor mens en milieu", aldus van Dalen. Vandaag werd in de milieucommissie van het Europees Parlement gesproken over de oprichting van een sloopfonds.

Papieren tijger

Het is verboden om schepen in deze landen te laten ontmantelen, maar dit verbod is gemakkelijk te omzeilen. Bijvoorbeeld door het schip door te verkopen of om te vlaggen vlak voor de sloop. De bestaande wetgeving is daarom een papieren tijger, omdat het niet te handhaven valt.

Het is daarom zaak om in plaats van negatieve impulsen een positieve impuls te starten. De oorzaak is namelijk puur economisch: reders krijgen een betere prijs bij illegale sloperijen, omdat men zich daar niet aan milieu- en arbeidsregels houdt.

 Daarom moet er een sloopfonds komen dat het prijsverschil opheft. Erkende scheepswerven krijgen geld uit het fonds voor Europese schepen wanneer die gerecycled worden. Het geld komt in het fonds door alle zeeschepen die Europese havens aandoen een kleine heffing bovenop het normale havengeld te laten betalen. Zo maken we slim gebruik van bestaande structuren en zijn er weinig extra administratieve lasten. Het fonds zal er toe leiden dat er wereldwijd betere recyclinginstallaties komen omdat ze in  aanmerking willen komen voor het fonds, dit geldt ook voor werven in Europa. Zo werken we aan groene banen in Europa.

 Of het sloopfonds er komt is nu nog de vraag. De christendemocraten reageerden aarzelend, maar er klonken ook positieve reacties vanuit andere fracties. De Europese Commissie heeft het niet aangedurfd dit voorstel zelf te doen, maar wil in samenwerking met het Europees Parlement onderzoeken wat de effecten zullen zijn.

« Terug

Reacties op 'Sloopfonds voor zeeschepen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari