"Doodstraf voor 7 Egyptische Christenen is absurd"

opwekking_2006_015_kruis_wbf28-11-2012 15:58 28-11-2012 15:58

Met verontwaardiging heeft Peter van Dalen, lid van het Europees Parlement voor de ChristenUnie, kennis genomen van het vonnis - doodstraf - van een rechtbank in Egypte over 7 Koptische Christenen. Dit vanwege hun medewerking bij het maken en verspreiden van de film 'Innocence of Muslims'. Van Dalen: “Het is volstrekt absurd dat 7 mensen ter dood zijn veroordeeld voor het maken van een film. Egypte maakt zich belachelijk zo om te gaan met godsdienstvrijheid en mensenrechten.”

Vragen aan EU buitenland coördinator Ashton


Van Dalen heeft als reactie vandaag direct in Brussel een verzoek ingediend bij de EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, om de Egyptische ambassadeur te ontbieden.
Voorts heeft Van Dalen haar verzocht de Europese financiële steun aan Egypte - 500 mln Euro op jaarbasis - te bevriezen. “Europa moet een duidelijk signaal afgeven: dit kan niet de weg zijn die Egypte inslaat. Om vanwege een film mensen de doodstraf op te leggen is te gek voor woorden.”
Volgens de Egyptische rechtbank hebben de zeven beklaagden de islam en de profeet Mohammed beledigd en hebben ze aangezet tot sektarische strijd. De film heeft tot protesten over de hele wereld geleid.

De vragen in de brief aan Ashton:

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 28 november 2012 is door een Egyptische rechtbank in Cairo een doodsvonnis uitgesproken over zeven Egyptische Kopten. De Kopten zijn - bij verstek - veroordeeld vanwege hun vermeende rol in de productie van de film 'The innocence of muslims'.

1. Is de Hoge Vertegenwoordiger bekend met dit bericht?

2. Is de Hoge Vertegenwoordiger het met mij eens dat, hoewel de betreffende film als kwetsend kan worden opgevat, deze terdoodveroordeling absurd en buitensporig is? Is de Hoge Vertegenwoordiger het met mij eens dat de aanklacht "belediging van de Islam en de profeet Mohammed" niet mag leiden tot een dergelijke disproportionele veroordeling?

3. Is de Hoge Vertegenwoordiger bereid om haar strenge afkeuring en veroordeling van dit absurde vonnis aan de Ambassadeur van Egypte bij de EU en bij de Egyptische autoriteiten duidelijk te maken?

4. Is de Hoge Vertegenwoordiger bereid sancties te overwegen, zoals het opschorten van ontwikkelingshulp aan de Egyptische overheid (dus niet de directe hulp aan 'grassroots" organisaties), totdat het Egyptische bewind het rechtssysteem en de juridische procedures van het land grondig hervormt en dit soort onterechte en vergaande veroordelingen niet langer tolereert?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari