Vragen aan Europese Commissie over inzet van ecocombi

lange vrachtwagen05-12-2012 15:31 05-12-2012 15:31

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat de Europese Commissie het gebruik van ecocombi’s op de Europese wegen toestaat. Uit een recent onderzoek van de universiteit van Huddersfield blijkt namelijk dat de inzet van de ecocombi in het Verenigd Koninkrijk leidt tot een stevige besparing van de transportkosten en tot een flinke daling van de uitstoot van koolstofdioxide.

Van Dalen: ,,Het onderzoek is duidelijk, de inzet van de ecocombi is een verstandige zet. Het is goed voor het milieu en het geeft de zwaar geplaagde wegvervoersector weer wat financiële ruimte. Daarom moet de Europese Commissie op korte termijn de onnodige beperkingen voor het gebruik van de ecocombi opheffen.”

 

Het onderzoek van de wetenschappers uit Huddersfield houdt rekening met het volume spoorgoederenvervoer dat naar de weg wordt verplaatst als gevolg van het opheffen van de beperkingen voor de ecocombi. Volgens Peter van Dalen wordt tegenstanders van de ecocombi hiermee een belangrijk tegenargument ontnomen. ,,Tegenstanders van de ecocombi beweren altijd dat de milieuvoordelen van de ecocombi niet opwegen tegen de milieuschade van het vervoer dat eerder over het spoor ging maar nu over de weg met de ecocombi gaat. Het onderzoek laat zien dat die milieuschade wordt overdreven. De ecocombi is goed voor de transportsector, maar zeker ook voor het milieu”, aldus Van Dalen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie (LZV), ook wel Ecocombi, is een vrachtwagen die meer vracht kan en mag vervoeren dan een gewone vrachtautocombinatie. Een LZV is maximaal 25,25 meter lang en 60 ton zwaar, terwijl een gewone vrachtwagen maximaal 18,75 lang is en (in Nederland) maximaal 50 ton zwaar mag zijn. Omdat het brandstofverbruik nauwelijks stijgt, wordt bij het transporteren van goederen per LZV 4 tot 30% brandstof bespaard.

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari