8 uren norm bij veetransport nog ver weg

varken12-12-2012 13:11 12-12-2012 13:11

"Een gemiste kans", dat was de reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op het resultaat van de stemming over diervervoer. "Ik wil de transporttijd van slachtdieren inperken tot 8 uur. Maar in plaats van een concrete oproep aan de Europese Commissie om met wetgeving hierover te komen is er een waterig compromis aangenomen".

Van Dalen: "Een derde van de slachtdieren wordt momenteel langer dan 8 uur aaneen vervoerd, dit moet stoppen! Eerder heeft een meerderheid van het Europees Parlement wel verklaard voorstander te zijn van de 8-uren norm, maar als het concreet wordt stemmen veel collega´s toch anders".

“Sommige lidstaten zijn onvoldoende kritisch bij het keuren van het eigen vlees. Gebrekkige handhaving en slechte naleving gaan hand in hand. Met een verslechterd dierenwelzijn en concurrentievervalsing tot gevolg! Ook op dit vlak zijn dus verdere Europese maatregelen nodig.”

 Van Dalen ziet ook lichtpuntjes: "In het rapport is wel opgenomen dat verder moet worden onderzocht hoe het vervoer van karkassen - in plaats van levende dieren - kan worden bevorderd."

« Terug

Nieuwsarchief > 2012

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari