Debat aangevraagd over EU-steun aan Egypte

opwekking_2006_015_kruis_wbf14-01-2013 20:28 14-01-2013 20:28

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, in het EP zo spoedig als mogelijk komt uitleggen waarom hij 5 miljard euro steun aan Egypte heeft toegezegd. Van Dalen wil alle details van het steunpakket weten. Hij heeft daarom vanmiddag bij het begin van de plenaire vergadering van het EP in Straatsburg om een spoedige uitleg door Van Rompuy gevraagd. Te volgen door een debat.

Voorwaarden aan steunverlening

Volgens Van Dalen glijdt Egypte op dit moment juist af naar een dictatuur. ,,Sinds de verkiezing van president Morsi zijn er ontwikkelingen gaande die de democratie, de vrede en de rechtsstaat bedreigen. Dus als de EU financiële steun aan de regering Morsi geeft, moet die steun aan duidelijke voorwaarden zijn verbonden. Daar heb ik echter nog niets over gehoord of gelezen en dus maak ik mij grote zorgen. Ik wil niet dat met EU-geld dictaturen worden ondersteund.”

Zorgen over christenen, Israël en rechtspraak

Vooral over de positie van koptische christenen, de vreedzame relatie met Israel en de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Egypte, maakt Van Dalen zich grote zorgen: ,,Egyptische christenen worden tegenwoordig extra gediscrimineerd, Ook laat Morsi zich regelmatig zeer negatief uit over Israël, en bij het opstellen van de nieuwe grondwet werd het Hooggerechtshof buiten werking gesteld. Dat zijn ronduit slechte ontwikkelingen. Het is dus noodzakelijk om de EU-steun aan Egypte te koppelen aan voorwaarden die de democratie, de vrede en de rechtsstaat beschermen”, aldus Van Dalen. 

Afgelopen weekend presenteerde Van Rompuy het steunpakket tijdens zijn bezoek aan president Morsi van Egypte. Opvallende afwezige daarbij was Catherine Ashton, de EU-vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid. Van Dalen: ,,Ik vind het vreemd dat niet Ashton, maar Van Rompuy deze steun aan Egypte toezegt. De steun aan Egypte komt immers rechtstreeks uit het EU-budget waar Ashton verantwoordelijk voor is. Daarom wil ik snel een uitleg door Van Rompuy over die steun. Gevolgd door een debat. ”

Uitgesproken op maandag 14 januari aan het begin van de plenaire zitting in Straatsburg:

 “Voorzitter, dit weekend werd bekend dat de heer Van Rompuy aan Egypte voor 5 miljard steun heeft toegezegd.

Ik heb grote vragen bij deze toezegging. Egypte is de afgelopen maanden eerder verder weg dan dichter bij een democratische rechtsstaat gekomen. De positie van koptische christenen is verslechterd, de relatie met Israël staat onder druk en bij het opstellen van de nieuwe grondwet werd het Hooggerechtshof buiten werking gesteld. 

Daarom wil ik weten welke voorwaarden aan deze steun zijn gekoppeld. Maar ik heb ook vragen over de budgettaire dekking van deze steun, plus de vraag waarom Van Rompuy en niet mevrouw Catherine Ashton deze steun heeft toegezegd.

Ik wil daarom op zo kort mogelijke termijn uitleg van Van Rompuy over deze steunverlening. Met een debat. Dit debat zal ik met mijn fractie voor de komende plenaire vergadering in februari aanvragen.”

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de voorzitter van het Europees Parlement, de heer Martin Schulz, toegezegd aan Peter van Dalen dat tussen het kabinet van de EP-voorzitter en de fracties wordt nagegaan wanneer het debat kan plaatsvinden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari