Geen flauwekulprojecten meer sponsoren met Europees subsidiefondsen

zijaanzicht vlaggen tourmaandag 14 januari 2013 20:34

Persbericht van Peter van Dalen (ChristenUnie) naar aanleiding van het debat over de Europese cohesiepolitiek en het Europees Solidariteitsfonds
Straatsburg, maandag 14 januari 2013

“Subsidie uit de Europese fondsen moet uitsluitend naar nuttige projecten in de armste regio’s van Europa gaan”. Dat zei Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens een debat over de toekomst van diverse Europese fondsen. “Een kiezer vroeg me vorige week waarom fietspaden en dorpshuizen in het relatief rijke Nederland met forse EU-subsidies worden aangelegd en verbouwd. Een juiste vraag! Met dit soort flauwekulprojecten breng je Europa juist niet dichter bij de burger!”, aldus de Europarlementariër.

Voortdurend zijn er berichten over onjuist gebruik van EU-subsidies uit cohesie- en structuurfondsen. Onlangs bleek dat 150 miljoen euro bestemd voor het Poolse MKB bij enkele multinationals terecht was gekomen. Eveneens in Polen werden langs een autoweg kilometers lange geluidschermen geplaatst, maar achter die schermen woont niemand.

Van Dalen: “De besteding daar moet meerwaarde hebben voor een dorp of streek. En daarnaast is een goede controle op de besteding van het geld vereist. De Europese Rekenkamer, die al jaren géén goedkeurende accountantsverklaring afgeeft over de besteding uit de fondsen, doet dit dan hopelijk wel. Strakker, soberder, eerlijker dàt is nodig voor de fondsen. Dat brengt weer vertrouwen bij de burgers!”

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari