EU Landbouwbeleid de goede kant op

fruit en talen eu23-01-2013 14:15 23-01-2013 14:15

“Het Europees Parlement heeft een stap in de goede richting gezet”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) naar afloop van de stemming over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). “Het standpunt van de landbouwcommissie is een vooruitgang vergeleken met het voorstel van de Europese Commissie. Een aantal punten uit ons verkiezingsprogramma zie ik er letterlijk in terug.”

 

Vergroening

Hoewel er geen uitgebreid keuzemenu voor vergroening uit de bus is gekomen ziet van Dalen toch mogelijkheden: “Zo kunnen boeren worden beloond als ze een extra stap zetten op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Bijvoorbeeld door vergoedingen voor een duurzame zuivelketen in Nederland, met weidegang en duurzame stallen. Dit kan door middel van duurzaamheids certificaten.”

Wat is een actieve boer?

 Ook is Van Dalen tevreden met uitkomst over het uitsluiten van bedrijven: “Het wordt mogelijk bedrijven die niets met landbouw te maken hebben, niet langer subsidie te geven. Nu ontvangt bijvoorbeeld het Britse Koningshuis nog tonnen aan landbouwsubsidies. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor actieve boeren”.

Netto resultaat

“Bij de herverdeling van landbouwgelden tussen de lidstaten werden de Nederlandse boeren onevenredig hard geraakt. Dit is nu aangepast. Onder het voorstel van de Europese Commissie gingen Nederlandse boeren er netto ruim 8% op achteruit, bij dit compromis is dat nog 5%. Dit scheelt toch 20 miljoen euro, op een totaal van 780 miljoen.”

“Bij het nieuwe landbouwbeleid moet ook Nederland overstappen op een premie per hectare. De landbouwcommissie heeft nu gesteld dat landen langer de tijd krijgen om om te schakelen naar dit nieuwe stelsel", aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari