Vragen door ChristenUnie over EU-lijst en Hezbollah

dossiermapdonderdag 07 februari 2013 10:57

ChristenUnie stelt vragen over Hezbollah aan Europese Commissie : "Waarom staat Hezbollah niet op de EU-lijst van terroristische organisaties"?"

"Hezbollah staat al jaren niet op de EU-lijst van terroristische organisaties en dat is vreemd, zeker nu Hezbollah enige tijd terug zelfs een aanslag heeft gepleegd in Bulgarije, een Europees land", zegt Peter van Dalen op de berichtgeving hierover. Minister Timmermans van buitenlandse zaken gaat hiermee aan de slag, maar ook vanuit het Europees Parlement heeft Peter van Dalen vandaag vragen gesteld aan Catherine Asthon, die verantwoordelijk is voor het buitenlandbeleid van de Europese Commissie.

"Jaren geleden hebben de Fransen al een keer tegengehouden dat Hezbollah op die lijst kwam, en dat is blijkbaar zo gebleven." Frankrijk heeft nauwe (historische) banden met Libanon, in wiens regering Hezbollah zitting heeft, en dat maakt het allemaal gecompliceerd. "Dat kan wel wezen, maar Hezbollah is een terroristische organisatie met een geschiedenis van aanslagen in Israel en nu zelfs in Europa, en dat kan niet", meldt Van Dalen.

Dit zijn de vragen die Van Dalen heeft ingediend bij de Europese Commissie en de Europese Raad:

Op 2 februari 2013 deelde de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken mee dat twee leden van de Libanese organisatie Hezbollah betrokken waren bij de zelfmoordaanslag op Israëlische toeristen op 18 juli 2012 in Burgas, Bulgarije. Tevens is in het verleden reeds de betrokkenheid aangetoond van Hezbollah bij talrijke aanslagen op doelen binnen en buiten Libanon
Hezbollah staat al vele jaren op de Amerikaanse en Canadese lijsten van terroristische organisaties. Sinds 2008 beschouwt ook Nederland Hezbollah als een terroristische organisatie. Het Verenigd Koninkrijk classificeert de militaire tak van Hezbollah als een terroristische organisatie.

1.Deelt de Raad mijn analyse dat Hezbollah al dertig jaar aanslagen pleegt, onder meer op Israëlische, Amerikaanse, Franse en Duitse doelen; dat Hezbollah steun ontvangt uit Syrië en Iran; dat Hezbollah verantwoordelijk is voor de dood van vele burgers en militairen, binnen en buiten Libanon

2.Is de Raad het met mij eens dat de bevindingen van het Bulgaarse onderzoek naar de zelfmoordaanslag in Burgas moet leiden tot een heroverweging van de status van Hezbollah? Is de Raad voornemens enige actie te ondernemen teneinde de capaciteit tot het plegen van aanslagen en militaire acties van Hezbollah in te perken.

3.Is de Raad het met mij eens dat in navolging van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en andere landen Hezbollah op de Europese lijst van terroristische organisaties moet komen?

4. Is de Raad voornemens om haar relaties met de Libanese regering, waarin ook Hezbollah zitting heeft, te herzien?


« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari