Joël Voordewind in Syrië: 'Laat christelijke vluchteling ruimhartiger toe in Nederland'

20130330-Voordewind-in-Syrie-736zaterdag 30 maart 2013 20:16

Joël Voordewind is de afgelopen dagen in Syrië geweest. "Hij is het eerste Nederlandse Kamerlid dat een vluchtelingenkamp bezocht op Syrisch, niet door Assad beheerst grondgebied." Hij trok vanuit het zuidoosten van Turkije de grens over naar de plaats Rakka. Op die plek, op niet door Assad beheerst grondgebied, bevinden zich zo’n zesduizend vluchtelingen onder moeilijke omstandigheden. Voordewind sprak met hen en het bracht hem tot de oproep dat Nederland christelijke asielzoekers uit Syrië ruimhartig zou moeten toelaten.

"„Nu zegt onze regering nog: die mensen moeten in de regio zelf worden opgevangen. Maar christenen voelen zich in de algemene vluchtelingenkampen niet veilig. En met reden. En de opvangcapaciteit door christelijke Turken in zuidoost Turkije is beperkt. Mijn pleidooi richting het kabinet is daarom: laat christelijke vluchtelingen, zeker als ze al familie in Nederland hebben en die willen bezoeken, ruimhartiger tot ons land toe.”

Donderdag bezocht hij al een vluchtelingenkamp in Turkije, momenteel bevindt hij zich in het beroemde klooster Mor Gabriël, het oudste nog bestaande christelijke klooster ter wereld. Hier vangt men 120 christenen uit Syrië op, en worden voorbereidingen getroffen om nog eens 2000 ontheemden een plek te geven. Maar al met al zijn de mogelijkheden voor Turkse christenen om Syrische geloofsgenoten op te vangen, beperkt.

Lees de berichtgeving hierover op het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad

(Lees de live updates van Joëls reis op zijn twitter)

Bekijk ook de reportage van de EO De Vijfde Dag 'Zijn er straks nog christenen in Syrië?' op woensdag 3 april om 20.25 uur. Bekijk hier de trailer.« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari