Reportage EO: Zijn er straks nog christenen in Syrië?

20130330-Voordewind-in-Syrie-73003-04-2013 08:47 03-04-2013 08:47

Christenen in Syrië vluchten massaal voor intimidatie, moord en verkrachting door fundamentalistische moslims. Dat vertellen de vluchtelingen aan ChristenUnie-politicus Joël Voordewind op zijn reis naar Turkije en Syrië afgelopen weekend. Woensdagavond is de reportage te zien bij EO De Vijfde Dag op Nederland 2 (20:25 uur).

Het Tweede Kamerlid reisde samen met De Vijfde Dag naar de Syrische grensstreek met Turkije om te luisteren naar hun verhalen. Een half miljoen christenen zijn inmiddels hun huis kwijt of uit Syrië gevlucht. Voordewind vreest dat binnenkort geen christen meer te vinden is in het land.

Volgens Voordewind zijn gelovige Assyriers een makkelijke prooi omdat ze welvarend zijn en geen milities hebben die hen verdedigen. Tijdens zijn reis hoort de politicus verschillende verhalen van mensen die vanwege hun christen-zijn mishandeld of vermoord werden.

Neergeschoten
In de grensstreek ontmoet Voordewind onder andere de christelijke Souad Malke. Zij vluchtte met drie kinderen uit Syrië nadat haar man werd neergeschoten in zijn taxi, omdat hij weigerde zijn kruisje weg te halen.

De familie wordt opgevangen in Assyrische kloosters in Turkije en heeft inmiddels een huisje gekregen van de kerk. Daar wordt Voordewind gastvrij ontvangen en vertelt de weduwe het verhaal van haar vlucht.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari