Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie presenteert visie op toekomst Europa

nieuws_210-04-2013 10:03 10-04-2013 10:03

‘Geen Europese vergezichten’, zo luidt de boodschap van het huidige kabinet. Dit is struisvogelpolitiek, want er worden in de aanpak van de eurocrisis telkens opnieuw stappen gezet die grote gevolgen hebben voor de samenwerking tussen de 27 lidstaten van de Europese Unie. Deze samenwerking staat of valt op lange termijn met een richtinggevende visie. Dit stelt dr. Sander Luitwieler, de auteur van het boek In verscheidenheid verenigd. Een positief-kritische visie op de Europese Unie, dat hij voor het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie schreef en gisteren presenteerde.

Luitwieler: ‘Het komt er nu meer dan ooit op aan dat de Europese Unie naar haar eigen motto handelt: “In verscheidenheid verenigd”. Dat wijst op het belang van integratie voor vrede en welzijn in Europa, maar biedt ook ruimte aan de culturele eigenheid van landen. Bij de aanpak van mensenhandel, asielbeleid en investeringen in duurzaamheid is meer gezamenlijk optrekken van de Europese landen nodig. Maar de huidige aanpak van de eurocrisis, met grootschalige financiële overdrachten tussen de eurolanden en ingrepen in nationaal sociaal-economisch beleid, ontbeert draagvlak bij de Europese burgers en houdt te weinig rekening met verschillen tussen landen.’

Auteur
Dr. Sander Luitwieler (1978) is politicoloog en promoveerde op het gebied van de Europese Unie. Zijn nieuwe boek staat in een traditie van positief-kritische reflecties op de EU door het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Luitwieler schreef eerder mee aan Richting Europa. Christelijk-staatkundige visie op de Europese Unie (2002) en De ChristenUnie en het Verdrag van Lissabon (2008). Het eind vorig jaar verschenen rapport De euro gewogen, verzorgd door een werkgroep onder leiding van professor Johan Graafland, onderzocht wegen uit de eurocrisis.

Presentatie
Het boek In verscheidenheid verenigd is gepresenteerd op dinsdag 9 april in het Haagse Prodemos, het Huis voor de Democratie. De eerste exemplaren van het boek werden aangeboden aan Arie Slob, voorzitter van Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, Piet Hein Donner, vice-voorzitter van de Raad van State, die onlangs een rapport over het democratisch tekort van Europa publiceerde, en voormalig EU-commissaris Frits Bolkestein.

Fotoalbum


Donateurs krijgen het boek thuisgestuurd. Niet-donateurs kunnen het boek binnenkort bestellen in de webwinkel van het WI. 

Presentatie In verscheidenheid verenigd in de pers:

Reformatorisch Dagblad

 'CU vreest individualisme in Europa' - http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/cu_vreest_individualisme_in_europa_1_729592

Bolkestein: EU kan geen federatie zijn - http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/bolkestein_eu_kan_geen_federatie_zijn_1_729671

Nederlands Dagblad

Slob: eurocrisis mag geen bom onder EU worden - http://www.nd.nl/artikelen/2013/april/09/slob-eurocrisis-mag-geen-bom-onder-eu-wordenDe zeven stellingen en aanbevelingen van Luitwieler en het concluderende hoofdstuk uit het boek kunt u hieronder downloaden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
In verscheidenheid verenigd - stellingen en conclusie106,7 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari