ChristenUnie bezorgd over lot ontvoerde bisschoppen Syrië

terre-syriedinsdag 23 april 2013 14:05

De ChristenUnie maakt zich ernstig zorgen over het lot van twee ontvoerde bisschoppen in Syrië. Kamerlid Joël Voordewind heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Timmermans over de ontvoering. Het betreft een Aramese bisschop, Mar Gregorius Hanna Ibrahim van de Syrisch orthodoxe kerk en zijn collega bisschop Paul Yazig van de Grieks-orthodoxe kerk. Ze werden ontvoerd door een onbekende groepering op het moment dat zij humanitaire hulp verleenden aan vluchtelingen.

Voordewind vreest voor het effect dat de ontvoering kan hebben op christenen in Syrië. ,,Dit kan weer een nieuwe golf van christelijke vluchtelingen opleveren. Als zelfs de bisschoppen niet veilig zijn, is geen enkele christen dit meer."

Het is onduidelijk hoe het nu met de bisschoppen gaat en de ChristenUnie roept minister Timmermans van Buitenlandse Zaken dan ook op om zo snel mogelijk in actie te komen. Voordewind heeft samen met collega’s Omtzigt (CDA), Ten Broeke (VVD), Sjoerdsma (D66), Van Bommel (SP), Van der Staaij (SGP), Van Ojik (GroenLinks), De Roon (PVV) en Bonis (PvdA) hierover schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken.

1. Heeft u kennis genomen van de ontvoering van de twee bisschoppen in Syrië?

2. Kunt u bevestigen dat zij zijn ontvoerd en hun chauffeur is gedood tijdens de ontvoering?

3. Bent u bereid bilateraal en in EU-verband actie te ondernemen om bemiddeling te vragen van alle strijdende partijen om tot zo spoedig mogelijke vrijlating te komen van de twee bisschoppen?

4. Bent u bereid de Kamer te informeren over uw inspanningen hiertoe?Zie persbericht van ABM, Aramese Beweging voor Mensenrechten

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari