ChristenUnie wil grenscorrectie Skarsterlân en Heerenveen ongedaan maken

friesland23-04-2013 17:18 23-04-2013 17:18

Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zal morgen samen met collega Van Raak (SP) een amendement indienen dat de grenscorrectie tussen de gemeenten Skarsterlân en Heerenveen ongedaan maakt. Daarmee zouden de dorpen Haskerdijken en Nieuwebrug tezamen met een bedrijventerrein weer deel uit gaan maken van de gemeente De Friese Meren.

Een belangrijk uitgangspunt bij herindelingen is draagvlak en dat het voorstel van onderop, dus uit de gemeenten zelf komt. De procedure die is doorlopen bij de grenscorrectie tussen de gemeenten Skarsterlân en Heerenveen verdient volgens Segers geen schoonheidsprijs. ,,Niet voor niks stuurden de burgemeesters van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân nog een brief hierover naar de verschillende Kamerfracties, om het verschil in stemverhoudingen onder de aandacht te brengen. In feite heeft de provincie de fusiegemeente opgelegd om in te stemmen met het veranderde voorstel. De keuze van de inwoners van Haskerdijken en Nieuwebrug werd daarmee genegeerd.”

Uitkering

De nieuw te vormen gemeente De Friese Meren zal een lagere uitkering ontvangen uit het Gemeentefonds, zowel door de vermindering van het basisbedrag als de vermindering van de uitkering voor IJsselmeergemeenten. Er zal 2,8 miljoen minder worden uitgekeerd, terwijl de opbrengst door efficiënter te werken rond de 1 miljoen wordt geschat. Segers: ,,Eigenlijk bevat een besluit tot samenvoegen dus een negatieve financiële prikkel voor gemeenten. De minister moet boter bij de vis serveren. Ik vind dat de minister niet alleen een worst voor de neus van gemeenten kan hangen die in de toekomst herindeling overwegen, maar ook gemeenten moet ontzien die nu met herindeling te maken hebben. “

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari